Pytanie 1
Wykrawarki ciastowe służą do formowania produktów z masy ciastowej
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wykrawarki ciastowe służą do formowania produktów z masy ciastowej
Do przygotowania wafli należy użyć
Substancją, która stanowi około 70% składu chemicznego mąki pszennej, jest
Koryntki są jedną z odmian
Ile dekoracyjnych pudełek należy przygotować do zapakowania 9 kg lukrowanych pierniczków, jeśli pakujemy je po 300 g w pudełko?
W temperaturze od 15 do 18 °C wskazane jest przechowywanie
Drożdże są użyteczne w produkcji, jeżeli ocena organoleptyczna wykazała, że mają
Proces przygotowania kakao do wytwarzania kremu russel obejmuje jego
Jak pozyskuje się masę grylażową?
Proces żelowania galaretek wykonanych z żelatyny odbywa się w temperaturze maksymalnie
Określ wilgotność względną oraz temperaturę w pomieszczeniu, w którym powinno się przechowywać cukier?
Przyrządami pomiarowymi wykorzystywanymi w magazynach surowców cukierniczych powinny być
Wskaż aktualną zasadę obsługi pieca cukierniczego?
Jaką temperaturę powinno mieć mleko używane do wyrobu ciasta drożdżowego?
Przy ocenie organoleptycznej śmietanki kremowej warto zbadać
Agar to substancja żelująca otrzymywana z
Który z składników używanych do przygotowania kremu może prowadzić do zanieczyszczenia gotowego produktu bakteriami Salmonelli?
W magazynie znajduje się 20 puszek brzoskwiń w syropie. Zawartość netto brzoskwiń w każdej puszce wynosi 400 g. Jedna puszka brzoskwiń pozwala na przygotowanie 2 blach sernika z brzoskwiniami. Ile puszek brzoskwiń zostanie w magazynie po zrealizowaniu zamówienia na 16 blach tego ciasta?
Która postać jaj nie potrzebuje warunków chłodniczych do przechowywania?
W jakiej formie dodaje się margarynę do ciasta drożdżowego?
Małe czekoladki wypełnione nadzieniem to
Worki cukiernicze oraz zdobniki powinny być używane do dekoracji wyrobów cukierniczych, które zostały wykończone
Przyprawa do pierników nie zawiera
Powierzchnię upieczonej baby szafranowej można pokryć lukrem lub
W jakim urządzeniu powinny być wystawione eklery z kremem śmietankowym pokryte czekoladą?
Wskaż odpowiednie miejsce do przechowywania jajek w kontekście systemu HACCP?
Do kategorii produktów wykonanych z ciasta kruchego można zakwalifikować:
Produkty z ciasta drożdżowego formowane przez wałkowanie, wypełnione słodkimi masami, a następnie zwijane lub plecione, to
Cechą wyróżniającą ocenę organoleptyczną cukru w momencie dostarczania do magazynu jest jego
Zgodnie z zasadami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności, towar uszkodzony przez myszy powinien być
Zalewanie mąki pszennej przygotowanej ma miejsce w trakcie produkcji
W których warunkach należy przechowywać w magazynie mleko i cukier?
Mleko pasteryzowane 3,2% | Cukier | |
---|---|---|
A. | temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 60% | temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 60% |
B. | temp. -18 ÷ -26°C; wilg. ok. 95% | temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 60% |
C. | temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 95% | temp. 0 ÷ 4°C; wilg. ok. 95% |
D. | temp. 10 ÷ 14°C; wilg. ok. 60% | temp. -18 ÷ -26°C; wilg. ok. 95% |
Jakie urządzenie należy zastosować do przechowywania gotowych ciast z kremem?
W magazynie surowców dokonuje się pomiaru za pomocą higrometru
W trakcie dostawy pracownik magazynu zauważył wyciek oleju z chałwy. W tej sytuacji należy
Przyjmując zamrożoną masę jajową, pracownik zauważył, że temperatura surowca wynosi -8°C. Zgodnie z obowiązującymi procedurami w tej sytuacji należy
Jakie czynności należy wykonać, aby przygotować świeże drożdże prasowane do wypieku ciasta na babki drożdżowe?
Orzechy włoskie, które cukiernik wykorzysta do sporządzenia bazy tortu, powinny być
Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, składanie tortów może być przeprowadzane przez osoby, które posiadają
Czemu służy nakłuwanie ciasta kruchego przed jego pieczeniem?