Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Jakie produkty znajdują się w grupie zakwaszającej organizm?
Którą potrawę należy sporządzić według przedstawionego sposobu wykonania?
1.Namoczyć w mleku bułkę czerstwą, zemleć. 2.Migdały sparzyć, obrać i opłukać. Pozostałe bakalie opłukać i osączyć. 3.Utrzeć masło i dodawać stopniowo żółtka, roztartą bułkę i cukier. 4.Masę wymieszać z bakaliami i pianą z białek. 5.Masę wyłożyć do formy i gotować w łaźni wodnej 45 min. 6.Podawać z sosami. |
Który z posiłków zapewnia po zjedzeniu największą ilość błonnika pokarmowego?
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do przetworów konserwowanych za pomocą cukru należy zaliczyć
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Sorbinian potasu, który znajduje się na etykiecie w składzie marmolady wieloowocowej, jest substancją
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
Ile gramów mąki jest potrzebne do przygotowania ciasta na 40 porcji, jeśli do 4 porcji używa się 170 g mąki?
Sprzętem używanym do przygotowywania koktajlu mleczno-owocowego jest
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.
Surowiec | Ilość surowca | Cena jednostkowa |
---|---|---|
Lody śmietankowe | 100 g | 12 zł/kg |
Biszkopty | 20 g | 15 zł/kg |
Polewa czekoladowa | 10 g | 26 zł/kg |
Kawę po turecku przygotowuje się i serwuje
Bezpośrednie wbijanie jaj do ciasta może prowadzić do zanieczyszczenia mechanicznego poprzez fragmenty skorupek oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego?
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Która z metod jest odpowiednia do przygotowywania pulpetów mięsnych z wcześniej przygotowanej masy mielonej?
Jaką część mięsa należy użyć do przygotowania befsztyku tatarskiego?
Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Największą zawartość cholesterolu ma
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
W zmywalni pracownik poślizgnął się na mokrej podłodze i istnieje podejrzenie złamania nogi. Jakie działania należy podjąć w pierwszej kolejności przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?
Pomieszczenie, w którym panuje temperatura 0°C oraz wilgotność względna wynosi około 60%, stwarza idealne warunki do przechowywania
Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia
Jakie dania powinny być serwowane pojedynczo na talerzu razem z daniem głównym?
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
---|---|---|---|
Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe |
Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Która z potraw jajecznych nie jest akceptowalna w diecie łatwo strawnej?
Oliwę należy przechowywać w warunkach, gdzie temperatura wynosi
Aby przygotować krupniki, należy gotować kasze do odpowiedniej konsystencji?