Pytanie 1
Jaką kwotę należy ustalić jako cenę sprzedaży netto za jedną porcję kolacji, jeśli łączny koszt wytworzenia 120 porcji wynosi 480 zł, a marża gastronomiczna to 150%?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką kwotę należy ustalić jako cenę sprzedaży netto za jedną porcję kolacji, jeśli łączny koszt wytworzenia 120 porcji wynosi 480 zł, a marża gastronomiczna to 150%?
Cierpki smak owoców aronii jest spowodowany przez
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Lesco (leczo) to znane danie
Jaki deser jest zagęszczany przy pomocy jajek?
Zgodnie z opisanym procesem przyrządzenia: "Mięso drobiowe mielone z dodatkami, owiń w skórę, uformuj w mocny rulon i ugotuj" powstaje
W pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 18°C oraz wilgotność względna powietrza oscyluje w granicach 55-60%, powinno się przechowywać
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Która z potraw jajecznych nie jest akceptowalna w diecie łatwo strawnej?
Na postawie zamieszczonego normatywu należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 10 porcji | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
Ziemniaki obrane surowe | 1 kg |
Ziemniaki ugotowane | 1 kg |
Jajo | 1 szt. |
Mąka ziemniaczana | 0,2 kg |
Kucharz, który ma sporządzić z 9,00 kg ziemniaków pyzy ziemniaczane, postępując zgodnie z zamieszczonym sposobem ich wykonania, powinien ugotować
Sposób wykonania pyż ziemniaczanych | |
---|---|
1. | 1/3 ziemniaków zagotować, ostudzić i zmielić. |
2. | 2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi. |
3. | Ziemniaki wymieszać na jednolitą masę, podzielić na porcje, uformować i ugotować. |
Podczas przyrządzania potrawy kawałek jedzenia dostał się do dróg oddechowych kucharza, co spowodowało atak kaszlu i nagłe duszenie. Poszkodowany potrafi wykonywać wdechy i wydechy. Jaką pomoc powinno się mu udzielić?
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Zgodnie z wytycznymi HACCP, w jakiej temperaturze należy rozmrażać mięso?
Która przyprawa dodana do ryżu sprawia, iż zyskuje on pomarańczowe zabarwienie?
Aby przygotować czerninę, należy zastosować krew
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
W obszarze czystym w restauracji należy realizować
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Kasza jaglana pochodzi z
Jakie odpady poprodukcyjne są nieodpowiednie do kompostowania?
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
Który z poniższych składników jest głównym źródłem glutenu?
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Podczas przygotowywania bulionu warzywnego, które z poniższych warzyw powinno być unikane ze względu na intensywny smak?
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Potrawę przygotowaną w systemie cook – chill należy podgrzać do temperatury minimum 70°C i dostarczyć do spożycia w czasie
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
Kaszami o dużych ziarnach są
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?
Laktoza jest typem cukru