Pytanie 1
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Wynik: 6/40 punktów (15,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Ile czasu zajmie kuchennemu pomocnikowi mechaniczne obrabianie 420 kg ziemniaków? Wydajność katalogowa urządzenia do mycia i obierania wynosi 180 kg/h?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Zalecana temperatura serwowania zimnych zup powinna być niższa niż
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
W magazynie produktów suchego asortymentu powinno się umieścić
Kluczowym elementem efektywności łańcucha chłodniczego jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?
Surowce i półprodukty | Normatyw na 5 porcji |
---|---|
Mąka pszenna | 400 g |
Woda | 130 cm3 |
Ziemniaki | 700 g |
? | 200 g |
Smalec | 60g |
Cebula | 80 g |
Sól, pieprz | do smaku |
Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi urządzenia wykorzystywanego w gastronomii, wskaż nazwę tego urządzenia.
Instrukcja obsługi |
---|
– przygotować urządzenia pomocnicze do składowania materiałów, przyrządów, narzędzi i odpadów, – dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń, – zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności, – sprawdzić stan: zabezpieczeń gumowych przycisków sterowniczych, naprężenia pasków klinowych (lub łańcuchów), poziomu oleju w przekładni, ostrzy narzędzi, stopień czystości maszyny (umyć gorącą wodą) i sprzętu pomocniczego zamontować narzędzia tnące - wg kolejności: szarpak, nóż, sito, i o mniejszym oczku nóż, sito, – sprawdzić stan techniczny oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej, – przed uruchomieniem urządzeń pracownik powinien sprawdzić, czy kosz zasypowy jest pusty. |
Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zapewnić optymalną temperaturę dla wyporcjowanych surówek, należy je przechowywać
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
Opis |
---|
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce. |
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron. |
3. Włóż w przecięcia nogi. |
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet. |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Największą zawartość cholesterolu ma
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich składowania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Surowiec, który w kuchni wymaga osobnego miejsca do przechowywania, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z produktów powstał w wyniku chemicznej metody konserwacji?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką potrawę wykonaną z mielonej masy mięsnej powinno się zakończyć panierką z bułki tartej oraz grzankami?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Który z wymienionych sosów nie jest związany z kuchnią francuską?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien być usytuowany w części
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najmniej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osobie z podwyższoną temperaturą ciała nie zaleca się spożywania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do typowych dań w polskiej kuchni należą:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaki składnik należy wpisać w miejsce oznaczone symbolem X w tabeli, aby można go było użyć do przygotowania fasolki po bretońsku?
|
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czym jest Tournedos?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Pierwsza pomoc kucharzowi, który doznał lekkiego poparzenia dłoni, powinna w pierwszej kolejności obejmować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która substancja wprowadzona do żywności pełni rolę konserwanta?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych z karty kalkulacyjnej ustal cenę gastronomiczną 1 porcji koktajlu.
Karta kalkulacyjna koktajlu | ||||
---|---|---|---|---|
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 10 porcji [l] | Cena 1l [zł] | Wartość [zł] |
1. | Woda mineralna | 0,50 | 2,00 | |
2. | Wino białe stołowe | 0,50 | 30,00 | |
3. | Razem | x | x | |
4. | Marża 200% | x | x | |
5. | Razem 10 porcji | x | x | |
6. | Cena gastronomiczna 1 porcji | x | x |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie dania powinno się serwować do pieczonego indyka?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podstawowe składniki do przygotowania biszkoptu to:
Brak odpowiedzi na to pytanie.