Pytanie 1
Którą potrawę z menu bankietowego można zamrozić po przygotowaniu i poddać restytucji tuż przed spożyciem?
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Którą potrawę z menu bankietowego można zamrozić po przygotowaniu i poddać restytucji tuż przed spożyciem?
Jaką chorobę może spowodować zbyt niska podaż białka w porównaniu do potrzeb organizmu?
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
---|---|---|
Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
Kobieta | <0,8 | >0,8 |
Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
Który z poniższych jest elementem analizy SWOT w zarządzaniu lokalem gastronomicznym?
Jakie informacje na temat napojów gorących, dostępnych każdego dnia w kawiarni, można znaleźć?
System, w którym klient samodzielnie wybiera sałatki i desery w bufecie, a pozostałe dania i napoje są serwowane przez kelnera, nazywa się
Lipazy to enzymy, które rozkładają
W jakim systemie samoobsługowym konsumenci mogą obsługiwać się przy barze?
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
Jeżeli klient regularnie odbiera zamówione potrawy, za które zapłacił "z góry", to mamy do czynienia ze sprzedażą
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
Przykładem działań związanych z public relations w restauracji jest
Jakie zadania wykonuje sommelier?
Jakie urządzenia są typowym wyposażeniem lokali gastronomicznych rodzaju 'fast food'?
Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?
Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż
Stoły bufetowe z jedzeniem i napojami oraz siedzenia dla gości powinny być przygotowane na
Który produkt spożywczy zapewni ludzkiemu organizmowi największą ilość fruktozy?
Jakie enzymy są zaangażowane w proces trawienia węglowodanów?
W skład jakiego systemu wchodzi metoda FIFO stosowana w gastronomii?
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?
Ile gramów mleka jest równoważne 150 g serka homogenizowanego, jeśli według tabeli zamiany produktów 100 g mleka odpowiada 30 g serka homogenizowanego?
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
W jakiej temperaturze powinny być przechowywane świeże warzywa w chłodni?
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
Skąd pochodzi kolagen?
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
Jakie działania powinien wykonać kelner w sali bankietowej przed przybyciem gości?
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
Funkcje pełnione w organizmie |
---|
– Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
Do kluczowych usług gastronomicznych w restauracji zalicza się
Nadmiar jodu w organizmie może skutkować
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
Która metoda płatności jest najmniej popularna w przypadku uiszczania rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?