Pytanie 1
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?
Które ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed formowaniem wyrobów?
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Zjedzenie kremu russel może prowadzić do zatrucia
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Jakie sztućce są odpowiednie do serwowania musów?
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Jakie warzywa powinny być mielone w szyfonadzie?
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Podczas przygotowywania bulionu warzywnego, które z poniższych warzyw powinno być unikane ze względu na intensywny smak?
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
Jaką ilość lodów i bitej śmietanki trzeba przygotować do przygotowania 5 porcji deseru, jeżeli do wykonania 1 porcji deseru potrzeba 80 g lodów waniliowych oraz 40 g bitej śmietanki?
Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
Czym jest koncentrat mleczny?
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Wskaż zbiór dań odpowiednich na przyjęcie w stylu angielskim?
Które warzywa zawierają kwas szczawiowy?
Najbardziej wartościowym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego jest
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Aby przygotować 10 porcji zupy jarzynowej o wadze 250 g każda, potrzebne będą rózga, kula drewniana oraz
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?
Aby zagwarantować prawidłowe działanie zakładu gastronomicznego, zmywalnia naczyń stołowych powinna
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Co nie wchodzi w skład tradycyjnego amerykańskiego śniadania?
Schab stanowi część półtuszy
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?