Pytanie 1
Jak długo maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
Wynik: 35/40 punktów (87,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak długo maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Ser kremowy w stylu brie klasyfikowany jest jako ser
Suchie warzywa strączkowe po zjedzeniu dostarczają organizmowi ludzkiego białka oraz
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Która z wymienionych potraw jest wegetariańska?
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Befsztyk tatarski powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach od momentu jego przygotowania maksymalnie
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
Magazyn dla produktów suchych powinien spełniać następujące wymagania:
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać warzywa do użytku domowego?
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Pierwsza pomoc dla osoby, która doznała zatrucia tlenkiem węgla, powinna przede wszystkim polegać na
Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?
Granitory to urządzenia, które powinny być stosowane do
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Zjawiska wywoływane przez mikroorganizmy w przechowywanych produktach spożywczych można zakwalifikować jako zmiany
Surowiec, który w kuchni wymaga osobnego miejsca do przechowywania, to
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Brukselka jest klasyfikowana jako warzywo
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Jakiego naczynia należy używać do zaparzania kawy w stylu tureckim?
Podaj maksymalny czas, przez jaki tłuste ryby mogą być przechowywane w zamrażarce w temperaturze -18 st.C?
Aby zagwarantować prawidłowe działanie zakładu gastronomicznego, zmywalnia naczyń stołowych powinna
Jaki deser powinien być wybrany zgodnie z regułami zdrowego odżywiania do obiadu, który obejmuje zupę truskawkową z makaronem, kotlet sojowy z sosem pomidorowym, ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty?
Wskaż grupę ryb składającą się wyłącznie z ryb morskich?
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Leczo jest daniem
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
Faworki są klasyfikowane jako produkty z ciasta
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Jaką biologiczną metodę konserwacji żywności wykorzystuje się do produkcji