Pytanie 1
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
---|---|---|---|
Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe |
Napis na etykiecie wina "sec" wskazuje, że jest to wino
Jakiego rodzaju tłuszcz należy używać do smażenia zanurzeniowego?
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
Jakie środki ochrony osobistej powinien używać pracownik pracujący w zmywalni naczyń?
Analiza mięsa w technice trichinoskopowej jest wykonywana w celu wykrycia larw w mięsie
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Surowiec | Temperatura środowiska [°C] | Wilgotność powietrza [%] | |
---|---|---|---|
I | owoce pestkowe | 0 ÷ 2 | 85 ÷ 90 |
II | owoce jagodowe | 0 ÷ 2 | 90 ÷ 95 |
III | owoce ziarnkowe | 2 ÷ 4 | 85 ÷ 90 |
IV | owoce południowe | 10 ÷ 15 | 90 ÷ 95 |
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Do krojenia należy zastosować niebieską deskę
W 250 g porcji naleśników z serem zawartość masy serowej wynosi 100 g. Jaką wartość energetyczną ma ta porcja, jeśli 100 g naleśników dostarcza 180 kcal, a 100 g masy serowej 133 kcal?
Jaką metodę konserwacji żywności należy wybrać, aby papryka zachowała maksymalną ilość witaminy C?
Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?
Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu
Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
W kontekście public relations, właściciel agroturystyki "Gazda"
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Odzież ochronna dla kucharza pracującego w kuchni gorącej powinna być zrobiona z materiału
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Czym są dipy?
Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?
Wędliny powinny być przechowywane w pomieszczeniu chłodniczym, gdzie wilgotność względna powietrza wynosi od 70% do 80% oraz temperatura
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Którą z aktywności hotelu można uznać za część 'public relations'?
Podstawą sosu tatarskiego jest sos
Jakie zmiany powodują, że pieczywo staje się czerstwe?