Pytanie 1
Sous vide to metoda obróbki termicznej wykorzystywana do przygotowywania potraw
Wynik: 18/40 punktów (45,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Sous vide to metoda obróbki termicznej wykorzystywana do przygotowywania potraw
Jakia jest zalecana temperatura do przechowywania lodów śmietankowych?
Przygotowując zupę, po zakończeniu wstępnej obróbki surowców i zagotowaniu bulionu, należy wykonać kolejno
Oblicz brutto cenę gastronomiczną butelki piwa, mając na uwadze, że koszt zakupu butelki piwa to 4,10 zł, marża gastronomiczna wynosi 20%, a stawka VAT to 22%?
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Do miski przesiać mąkę. |
2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
Dodatkiem do żywności, który hamuje rozwój mikroorganizmów, jest
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Jakie świeże owoce, gdy są dodane do galaretek, mogą utrudnić ich stężenie?
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Restauracja Zacisze zorganizowała posiłek dla grupy turystów liczącej 35 osób. Całkowity koszt wyniósł 1120 zł. Jaka była cena jednego obiadu?
Jaką czynność wstępnej obróbki powinno się realizować w przygotowalni czystej w zakładzie gastronomicznym?
Wskaż grupę trzech artykułów spożywczych, których konsumowanie powinno być ograniczone, aby uniknąć otyłości?
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Aby przygotować 7 porcji polędwicy flambirowanej, wykorzystano 350 ml koniaku. Ile koniaku będzie potrzebne do zrobienia 21 porcji polędwicy flambirowanej?
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Jak należy podawać barszcz z uszkami?
Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?
Jakie obszary obejmuje system HACCP?
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Kolagen ulega puchnięciu i rozkładowi podczas
Ostatni etap przygotowywania dania w restauracyjnej sali przy stole klienta, który polega na skropieniu gotowego jedzenia alkoholem i jego podpaleniu to
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Miejsce, w którym odbywa się wydawanie gotowych potraw, nie powinno znajdować się w pobliżu
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Czy podczas namaczania suchych nasion fasoli w chłodnej wodzie zachodzi
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Który z wymienionych kanałów dystrybucji powinien wykorzystywać właściciel lokalu gastronomicznego, jako najbardziej opłacalny z perspektywy ekonomicznej?
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Zielono-niebieska powłoka na powierzchni ugotowanego żółtka jaja kurzego powstaje wskutek
Suflet powinien być serwowany
Jak należy podawać carpaccio wołowe?
Jaką metodę należy zastosować, aby nadać świeży wygląd zwiędniętej marchwi?
Jakie surowce po zjedzeniu stanowią najlepsze źródło witaminy C?