Pytanie 1
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
Wynik: 37/40 punktów (92,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Które z poniższych warzyw jest warzywem liściastym?
W skład instrukcji GHP/GMP nie wchodzi instrukcja
Jaką ilość groszku ptysiowego należy przygotować, aby wystarczyło na 150 porcji zupy, jeśli do jednej porcji wykorzystuje się 15 g?
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności bada możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określa metody ich kontrolowania?
Jakie produkty powinny być wykluczone z diety niskoenergetycznej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do pieczonego indyka najlepiej dobierać wino?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
Zestaw cech | Barwa | Smak | Konsystencja | Zawartość tłuszczu w % |
---|---|---|---|---|
I | biała | kwaśny, orzeźwiający | płynna, gęsta | 0 ÷ 4 |
II | kremowa | słodki | płynna | 12 ÷ 36 |
III | kremowa | lekko kwaśny | gęsta, zawiesista | 12 ÷ 20 |
IV | biała | łagodnie kwaśny | galaretowata | 10 ÷ 20 |
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
Jaką metodę należy wybrać do aseptycznego pakowania i utrwalania płynnych produktów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Które ciasto wyrabiane w naczyniu należy sporządzić na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego?
Mąka (g) | Jaja (szt) | Woda (cm³) | Masło (g) |
---|---|---|---|
380 | 3 | 270 | 65 |
Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?
W lokalu gastronomicznym, w którym odkryto obecność odchodów gryzoni, należy niezwłocznie wykonać
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas przygotowywania zasmażki
Czym jest ocena organoleptyczna?
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Zupę kremową ze szparagów powinno się serwować
Jaką kwotę trzeba zapłacić za gastronomiczną cenę jednej porcji dania, jeśli koszt składników na 10 porcji wynosi 60 zł, a ryczałt na przyprawy to 5%, przy marży gastronomicznej wynoszącej 150%?
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone
Ciasto parzone powinno być wykonane z mąki pszennej, jajek, soli oraz
Kulebiak to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej przygotowane z ciasta
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Mięso (udziec wołowy) natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce. |
2. | Słoninę pokroić w słupki. |
3. | Mięso naszpikować słoniną, oprószyć mąką, obsmażyć, podlać płynem i dusić. |
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Jaką metodę konserwacji ryb, stosowaną w temperaturze niskiej lub wysokiej, odznacza charakterystyczny aromat i smak?
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?