Pytanie 1
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Kiedy smażysz na elektrycznej patelni, jakie wyposażenie powinien mieć pracownik?
Aby przygotować 1 kg ryżu w wersji sypkiej, potrzebne jest 2,10 dm3 wody. Jaką ilość wody należy zastosować do przygotowania 200 porcji ryżu, jeśli na jedną porcję przypada 50 g ryżu?
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
Zgodnie z układem funkcjonalnym przestrzeni w obiekcie gastronomicznym, magazyn podręczny powinien być usytuowany w pobliżu
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
Jakie danie przygotowane z mielonego mięsa zalicza się do potraw duszonych?
W 250 g porcji naleśników z serem zawartość masy serowej wynosi 100 g. Jaką wartość energetyczną ma ta porcja, jeśli 100 g naleśników dostarcza 180 kcal, a 100 g masy serowej 133 kcal?
Po ugotowaniu, ziemniaki na sałatkę wyróżniają się miąższem
W trakcie przechowywania jaj
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Jaką metodę powinno się wykorzystać do oddzielania kości od surowej tuszki kurczaka?
Który z wymienionych artykułów spożywczych został zakonserwowany za pomocą metody biologicznej?
Z masy przygotowanej z gotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz jajek formuje się kulki z wgłębieniem w środku. Przedstawiony opis odnosi się do potrawy z kuchni
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Jakiego rodzaju obuwie powinien nosić pracownik zatrudniony w obieralni warzyw?
Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?
"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Kolagen obecny w mięsie w trakcie gotowania
Czym jest koncentrat mleczny?
Jaki proces polega na chemicznym eliminowaniu mikroorganizmów?
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
Kuchnia gorąca nie powinna mieć bezpośredniego połączenia
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?