Pytanie 1
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Wynik: 5/40 punktów (12,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Który z poniższych napojów nie jest fermentowanym produktem mlecznym?
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Ile wapnia dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?
Jaką grupę dań przygotowuje się przy użyciu metody smażenia?
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Deser sporządzony z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Benzoesan sodu używany w przemyśle spożywczym do przetwarzania warzyw i owoców ma funkcję
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zminimalizować straty składników odżywczych w trakcie krojenia owoców, należy podjąć działania w celu ochrony rozdrobnionych surowców
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Farsz do kołdunów tworzy się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W strefie higienicznej obiektu gastronomicznego przeprowadza się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Oto propozycja menu na elegancką kolację: zupa kremowa z borowików, halibut po kapitańsku, pieczone ziemniaki oraz bukiet surówek. Wybierz zimną przystawkę z mięsa, która pasowałaby do tego menu.
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przy przygotowywaniu kremu beżowego, białka powinno się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Czyszczenie miejsca pracy oraz pomieszczeń wykonuje się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Do konserwacji należy wykorzystywać azotany oraz azotyny
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Solanina jest wynikiem niewłaściwego składowania
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego rodzaju nóż jest najbardziej odpowiedni do filetowania ryb?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując konfitury, owoce powinny zostać poddane
Brak odpowiedzi na to pytanie.