Pytanie 1
Na podstawie normatywu surowcowego wskaż metodę utrwalania dyni.
Normatyw surowcowy |
---|
1,0 kg obranej dyni |
0,5 kg cukru |
0,3 l octu winnego |
przyprawy |
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Na podstawie normatywu surowcowego wskaż metodę utrwalania dyni.
Normatyw surowcowy |
---|
1,0 kg obranej dyni |
0,5 kg cukru |
0,3 l octu winnego |
przyprawy |
Po wyjęciu z zaprawy oczyść wołowinę z warzyw, wypełnij przyprawioną, pokrojoną w cienkie paski słoniną, układając je w rzędach jak na szachownicy. Posól tuż przed obróbką cieplną. Jaką potrawę należy przygotować na podstawie tego przepisu?
Oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie podstawowe składniki zawierają ciasta ziemniaczane?
Salamandra to urządzenie, które powinno być wykorzystywane do
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Resztki talerzowe powinny być składowane
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, jakie metody obróbki termicznej są wykorzystywane?
U pracownika, który obsługuje krajalnicę, wystąpił zewnętrzny krwotok tętniczy w wyniku rany ciętej kończyny górnej. Jakie są kroki pierwszej pomocy?
Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?
Jakie ryby zaliczamy do grupy ryb tłustych?
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
W trakcie używania frytownicy kucharz doznał niewielkiego poparzenia. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Które z przypraw są kwiatami bądź ich częściami?
W placówce gastronomicznej przygotowywane są sałatki oraz soki z owoców i warzyw. W zestawie dostępnych urządzeń znajdują się już płuczko-obieraczka oraz maszyna do rozdrabniania warzyw. Wskaż urządzenie, które powinno być dołączone do zestawu niezbędnego do tej produkcji?
Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu
Przechowywanie schłodzonych produktów drobiowych nie powinno trwać dłużej niż 48 godzin od momentu produkcji w temperaturze
Lada bemarowa to sprzęt przeznaczony do
Określ warunki, które umożliwią odpowiednie magazynowanie ziemniaków?
Osoba organizująca rodzinne spotkanie powinna wystroić stół w stylu rustykalnym. Jaki to będzie stół?
Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najwięcej witaminy A zawiera śmietanka o poziomie tłuszczu
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie surowce powinno się poddawać chemicznemu procesowi utrwalania podczas produkcji?
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podczas zagęszczania zupy przy użyciu zasmażki
Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
|
Wybierz rodzaje kasz, które nadają się do przygotowania w sypkiej formie, z zachowaniem odpowiednich zasad obróbki cieplnej oraz proporcji wody.
Produkty mięsne z wołowiny po zjedzeniu stanowią źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, substancji ekstrakcyjnych oraz
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Kiedy używa się kutra?
Kasza manna wytwarzana jest z ziaren
W zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze między 4°C a 10°C, można przechowywać przez kilka tygodni
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Jaką cenę promocyjną należy ustalić dla deseru, jeśli restauracja nie uwzględnia marży, a koszt surowca wynosi 3,6 zł oraz podatek VAT to 7%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.