Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Część jadalna rośliny to korzeń
Podczas serwowania potraw nie mogą się krzyżować ścieżki
Jakie elementy powinny znajdować się w pokoju dla nastolatka?
W niskokalorycznej diecie zaleca się unikanie spożycia
Aby przygotować rolmopsy, należy użyć
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?
Przed myciem wnętrza urządzeń chłodniczych, które zostały wcześniej odłączone od zasilania, należy użyć wody z dodatkiem
Laktoza jest typem cukru
W zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń powinna być zlokalizowana w obszarze
Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Zakład gastronomiczny powinien dysponować przedmagazynem wyposażonym
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Nadzienie składające się z rozgniecionych ziemniaków, białego sera i cebuli wykorzystuje się do wytwarzania
Jaka technika konserwacji zapewnia jedynie trzy dni świeżości mięsa do jedzenia?
Kucharz przygotowywał polędwicę wołową przez 3 minuty z każdej strony. Mięso jest mocno różowe i wydziela krwisty sok. Jakie jest określenie stopnia wysmażenia tego mięsa?
Dipy to rodzaj sosów
Potrawą, którą nie można uznać za typową dla kuchni włoskiej jest
Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Jaką potrawę przygotowuje się przy użyciu metody duszenia?
Jakie zmiany występują podczas przechowywania w niekorzystnych warunkach
"Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości".
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Wskaż poprawną trasę transportu pojemników z odpadami pokonsumpcyjnymi do ich miejsca składowania?
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Zakres temperatur 0°C + 4°C powinien być utrzymywany
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
W procesie przygotowywania herbaty w stylu angielskim należy wsypać liście do ogrzanego dzbanka, zalać je wrzącą wodą, poczekać aż się zaparzą, a następnie dodać
Zabielanie to technika, która polega na