Pytanie 1
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
Do jakich dań zaleca się zastosowanie zestawu przypraw Bouquet garni?
W restauracji zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami zakładu są stali goście. Jakie działania powinny zostać podjęte, aby utrzymać ceny serwowanych potraw oraz zyski na tym samym poziomie?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych o składnikach odżywczych potrawy zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi. wartość energetyczna potrawy.
Składnik odżywczy | Ilość [ g] |
---|---|
białko | 5 |
węglowodany przyswajalne | 62 |
błonnik | 2 |
tłuszcz | 1 |
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Potrawę stworzoną w systemie cook-chill po podgrzaniu do co najmniej 70°C należy zaserwować do spożycia w ciągu
Która kategoria obejmuje artykuły bogate w białko?
Pomieszczenie do mycia naczyń w lokalu gastronomicznym powinno być zlokalizowane w części
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Kolagen ulega puchnięciu i rozkładowi podczas
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Ile białka pełnowartościowego zawiera 1 porcja zupy krem ze szparagów?
Zupa krem ze szparagów | |||||
---|---|---|---|---|---|
Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 1 porcję | Zawartość składników odżywczych w 100 g | |||
j. m. | ilość | białko | błonnik pokarmowy | ||
wywar z mięsa | g | 130 | 2,0 | 0,0 | |
szparagi | g | 120 | 2,0 | 1,5 | |
mleko | g | 25 | 3,0 | 0,0 | |
masło | g | 3 | 1,0 | 0,0 | |
mąka | g | 3 | 10,0 | 2,5 | |
śmietana 18% | g | 20 | 2,5 | 0,0 | |
żółtko jaja | g | 6 | 15,0 | 0,0 | |
• Żółtko 1 jaja waży 25 g |
Jakie składniki używa się do przyprawienia dietetycznego sosu potrawkowego?
Zalecana dzienna dawka żelaza dla kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat wynosi 19 mg. Jaką ilość wątróbki drobiowej należy zjeść, aby dostarczyć tę ilość żelaza, skoro 100 g zawiera 9,5 mg żelaza?
Zaprezentowany proces produkcyjny ilustruje etapy przygotowania
Obróbka wstępna brudnych ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Efektywna gospodarka żywnością to
Do sporządzenia którego wyrobu należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w załączonym normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Mąka pszenna | 300 g |
Mleko | 200 ml |
Drożdże | 20 g |
Cukier | 30 g |
Jaja | 2 szt. |
Sól | 1 g |
Olej | 250 ml |
Cukier puder | 30 g |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Skuteczniejsze połączenie składników w drobiowej masie mielonej można uzyskać przez
Które ciasto należy przygotować na podstawie przedstawionego normatywu surowcowego?
mąka pszenna – 300 g |
masło – 200 g |
cukier puder – 100 g |
żółtko jaja – 60 g |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
Jakie parametry powinny być spełnione w magazynie, gdzie przechowuje się mąkę?
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Jaki produkt został zakonserwowany metodą biologiczną?
Jakie produkty znajdują się w grupie zakwaszającej organizm?
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Jaka metoda polega na krojeniu upieczonych tuszek drobiowych?
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Przyprawa, która nie jest zalecana w potrawach dla osób na diecie lekkostrawnej, to
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?