Pytanie 1
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
Wynik: 28/40 punktów (70,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu na odzieży ochronnej pracownika pojawił się ogień. Jak należy postąpić, udzielając pierwszej pomocy poszkodowanemu, aby zgasić płomień?
Resztki z filetowania ryb, takie jak głowy i kręgosłupy, powinny być
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
Aby przygotować roladę biszkoptową, należy wybrać mąkę o
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania jaj poszetowych?
W diecie o łatwej strawności zaleca się zupę
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Osoba jedząca krem zrobiony z surowych, nieodkażonych żółtek jaj jest narażona na zatrucie
Przy obieraniu marchwi powstaje 15% strat. Ile marchwi trzeba wykorzystać, aby uzyskać 85 kg półproduktu do surówki?
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
Aby przygotować sos "tzatziki", konieczne jest wykorzystanie
W trakcie gotowania kaszy skrobia podlega
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Na podstawie danych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania pasztetu drobiowego.
Środki spożywcze | Temperatura (w °C ) | Wilgotność (w %) |
---|---|---|
A. Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
B. Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
C. Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
D. Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Restauracja koszerna serwuje dania kuchni
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Wskaż zbiór dań odpowiednich na przyjęcie w stylu angielskim?
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy
Jakie desery schładzane na zimno można wymienić?
Truskawki są źródłem dużej ilości witaminy
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Na podstawie przedstawionego w tabeli składu chemicznego mąki pszennej wskaż jej typ.
Składnik mąki | Zawartość w % |
Woda | 13,5 |
Białko | 8,7 |
Tłuszcz | 1,9 |
Węglowodany | 75,0 |
Błonnik | 0,4 |
Popiół | 0,5 |
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Koncentrat z pomidorów uzyskuje się poprzez procesy
Co oznacza termin "mise en place" w kontekście gastronomii?
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Osmoza występuje w trakcie
Potrawą, która nie jest wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną, jest
Na bankietach w stylu angielskim nie powinno się serwować
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty