Pytanie 1
Jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania befsztyku po angielsku?
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie mięso wykorzystuje się do przygotowania befsztyku po angielsku?
Ile wapnia dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Polędwica wołowa przygotowywana na patelni - saute to
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
Nazwa produktu | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
---|---|
jogurt | 0,3 g |
musli | 9,7 g |
Aromatyczna i kolorowa powłoka produktów w panierce powstaje na skutek
Pasztet z kurczaka oraz warzyw powinno się kroić na desce w kolorze
Białe wino nie powinno być serwowane z
Potrawą, której nie powinno się serwować podczas polskiej postnej kolacji wigilijnej, jest
Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?
Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia Fasolki po bretońsku?
Fasolka po bretońsku |
Fasola biała |
Kiełbasa |
Smalec |
X |
Koncentrat pomidorowy 30% |
Mąka pszenna |
Przyprawy |
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Którego produktu spożywczego nie powinno się trzymać w lodówce o temperaturze 5-10°C?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Metoda biologicznego konserwowania ogórków opiera się na wykorzystaniu fermentacji?
Garnirowanie to metoda
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Kucharz powinien przygotować 600 porcji zupy
Który rodzaj lokalu gastronomicznego musi pobierać i przechowywać próbki żywności?
Jakie właściwości posiada patison?
Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Pomieszczenie do mycia naczyń w lokalu gastronomicznym powinno być zlokalizowane w części
Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem
Korzystając z zamieszczonej poniżej karty kalkulacyjnej, oblicz cenę gastronomiczną jednej porcji mazagranu (cenę sprzedaży zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku).
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość na 10 porcji | Cena detaliczna [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|---|
kawa naturalna | kg | 0,09 | 26 | |
cukier | kg | 0,2 | 3,5 | |
rum | l | 0,25 | 65 | |
razem | x | x | x | |
marża 250% | x | x | x | |
razem 10 porcji | x | x | x | |
cena sprzedaży 1 porcji | x | x | x |
Przy sporządzaniu konfitur owoce powinny być
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Którą z wymienionych grup artykułów spożywczych można składować w magazynie w idealnych warunkach z dostępem do światła naturalnego?
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Na podstawie receptury, z 0,6 kg buraków można przygotować 5 porcji sałatki. Ile porcji tej sałatki da się zrobić z 12 kg buraków?
Jakie parametry należy zastosować do przechowywania przetworów zbożowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kasza jaglana, ze względu na swój skład chemiczny, klasyfikowana jest jako jeden z rodzajów środków żywnościowych?
Które ciasto należy przygotować na podstawie przedstawionego normatywu surowcowego?
mąka pszenna – 300 g |
masło – 200 g |
cukier puder – 100 g |
żółtko jaja – 60 g |
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Serowy budyń powinien być serwowany
Farsz do kołdunów tworzy się
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.