Pytanie 1
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Jak nazywa się naczynie przeznaczone do zapiekania oraz serwowania potraw w pojedynczych porcjach na gorąco?
Ile energii dostarcza porcja 100 g mięsa, jeśli zawiera ona 14 g białka i 7 g tłuszczu?
Regionalne dania takie jak "gzik z pyrami" oraz "kluchy na lumpie" są typowe dla kuchni
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Do artykułów utrwalonych techniką UHT można zaliczyć
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu "ryby po polsku"?
Warzywa bogate w karoten powinny być gotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem
Surówka dobrej jakości powinna cechować się
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
Sposób przygotowania jaj w kąpieli wodnej, które zostały wylane do szklanki, to metoda na zrobienie jaj
Podawanie potraw za pomocą wózka kelnerskiego lub stolika pomocniczego to rodzaj serwisu
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Aby przygotować omlet biszkoptowy, oprócz jajek, masła i soli, co jeszcze powinno być użyte?
Filet dorsza, który jest przyprawiony, obtoczony w panierce i gotowy do smażenia, to
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Czy kuchnia góralska jest znana
W trakcie przerwy uczeń zjadł 150 g chipsów oraz wypił 200 ml coca-coli. Oblicz całkowitą wartość energetyczną tego posiłku (wartość energetyczna 100 g chipsów - 552 kcal, 100 ml coca-coli - 42 kcal)?
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Do krojenia warzyw stosowane są deski i noże oznaczone kolorem
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Miejsce przeznaczone do relaksu i jedzenia posiłków dla personelu kuchni powinno być zlokalizowane
Barwniki betalainowe nieodwracalnie przyjmują barwę żółtobrązową w trakcie
Jaja, woda oraz ocet to składniki, które trzeba zastosować do przygotowania jaj
Jaką czynność wstępnej obróbki należy zrealizować w czystej przygotowalni zakładu gastronomicznego?
Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.
Lp. | Nazwa potrawy/usługi | j. miary | ilość | Cena jednostkowa brutto [zł] |
---|---|---|---|---|
1. | pierogi z kapustą | porcja | 50 | 8,00 |
2. | śledzie w oleju | porcja | 50 | 6,00 |
3. | barszcz z uszkami | porcja | 50 | 4,00 |
4 | obsługa | godzina | 5 | 200,00 |
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Rostbef to składnik gastronomiczny uzyskiwany z ciała
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Jaką metodę obróbki termicznej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów w sosie potrawkowym?
Medalion jest daniem