Pytanie 1
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Smalec powinien być przechowywany w temperaturze w zakresie od 0 °C do 4 °C, aby uniknąć jego
Aby zapewnić optymalne warunki przechowywania warzyw strączkowych, w magazynie powinny być zachowane następujące warunki
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0÷4°C | ok. 60% |
B. | 0÷4°C | ok. 95% |
C. | 10÷14°C | ok. 60% |
D. | 10÷14°C | ok. 95% |
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Deser przygotowany z owoców gotowanych w wodzie z dodatkiem cukru powinien być serwowany konsumentowi
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Wpływ światła na przechowywaną żywność
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
Zmiany zachodzące w przechowywanych owocach, które skutkują poprawą ich wyglądu, smaku oraz zapachu, są efektem
Czyste zupy, takie jak barszcz czerwony, podaje się w
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
W jaki sposób należy przeprowadzać ocenę organoleptyczną żywności?
Surówka dobrej jakości powinna cechować się
Mąka pszenna wysokiej jakości wyróżnia się smakiem
Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?
Jaką metodą przeprowadza się wstępne przygotowanie surowca czystego?
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
W składowisku, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%, marchew będzie
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Po ugotowaniu, ziemniaki na sałatkę wyróżniają się miąższem
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
Po oparzeniu gorącym olejem, na skórze utworzyły się pęcherze wypełnione płynem surowiczym. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Co należy zrobić w przypadku skaleczenia dłoni podczas wstępnej obróbki?
Co można dodać do zupy krem, aby ją wzbogacić?
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Aby podać krem brûlée, trzeba wybrać
Określ, jakie naczynie jest przeznaczone do serwowania zupy - kremu z krewetek?
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Który z wymienionych produktów zawiera najwięcej błonnika?
Daną potrawą, która jest smażona z mięsa, jest
Jakie urządzenia służą do krojenia warzyw i owoców?
Jakiego produktu lub dania należy unikać przy chorobie wrzodowej żołądka?
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Jak długo od momentu produkcji można przechowywać zimne przekąski w zakresie temperatury od 2 °C do 6 °C?
Który deser należy sporządzić na podstawie przedstawionego normatywu?
Surowiec | Ilość |
---|---|
Śmietanka 30% | 800 ml |
Cukier puder | 100 g |
Kakao | 30 g |
Rodzynki | 100 g |
Płatki migdałowe | 75 g |
Bezy | 100 g |
Cukier wanilinowy | do smaku |