Pytanie 1
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Jakiego przetworu używa się do nadziewania zrazów wołowych zwijanych?
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów
Jakim składnikiem, który spulchnia, jest suflet?
Koncentrat z pomidorów uzyskuje się poprzez procesy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?
Do dróg technologicznie nieskazitelnych należy zakwalifikować drogę
Korpusy ptysi powinny być przygotowywane z ciasta
Do kategorii magazynów niezwiązanych z żywnością należy zaliczyć magazyn
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Suflet serowy powinien być serwowany
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
W pomieszczeniu o wilgotności 50÷65% powinno się przechowywać
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia sosu cumberland należy uzupełnić o galaretkę
Surowce na sos cumberland |
sok z pomarańczy i cytryny |
? |
musztarda |
wino Porto |
pieprz |
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Zdrowie pracownika zatrudnianego w gastronomii powinno być potwierdzone przez odpowiednie orzeczenie
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
Jakie składniki przyczyniają się do wysokiej wartości energetycznej orzechów?
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Związki Maillarda powstają w trakcie wytwarzania
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Jaka metoda polega na krojeniu upieczonych tuszek drobiowych?
Jakie owoce klasyfikujemy jako jagodowe?
Restauracja "BELWEDER" organizuje co roku turniej mający na celu wyłonienie "Najlepszego kucharza". Podczas ceremonii wręczenia nagród zawsze obecne są lokalne media, takie jak prasa i telewizja. Co sugeruje, że restauracja korzysta z narzędzia?
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Podczas stopniowego zamrażania surowców powstaje
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz, ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Pyzy z mięsem | |
---|---|
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
Nazwa surowca | Ilość [g] |
Ziemniaki | 2000 |
Mąka pszenna | 120 |
Słonina | 80 |
Kiełbasa | 300 |
Sól, pieprz | do smaku |
Najlepsze obuwie, które zabezpiecza nogi przed chorobami podczas pracy w zmywalni, to
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich
Wymień funkcjonalne i ekonomiczne wyposażenie pokoju w motelu?
Przy przygotowywaniu jajka w koszulce, wskazane jest, aby na wrzącą wodę z octem wlać jajo z spodka i wyjmować je łyżką cedzakową wtedy, gdy