Pytanie 1
Wskaż kategorię surowców, które powinny być składowane w chłodniach.
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wskaż kategorię surowców, które powinny być składowane w chłodniach.
W procesie wytwarzania rogalików pinolowych do rozdrabniania orzechów należy użyć
Jak długo po przygotowaniu należy przeprowadzić ocenę organoleptyczną kremu maślanego?
Pakowanie placka drożdżowego upieczonego na blachach o wymiarach 40 cm x 60 cm, przeznaczonego do sprzedaży w systemie samoobsługowym, polega na
Przed dodaniem margaryny do ciasta drożdżowego należy ją podgrzać i przekształcić w ciecz do temperatury
Na jakim parametrze opiera się stopień rozdrobnienia twarogu przy użyciu wilka?
Uszkodzenie przycisku odpowiedzialnego za wyłączenie zasilania wałkownicy może prowadzić do
Który z materiałów powinien być przechowywany w chłodni?
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru wilgotności w magazynie?
Na podstawie receptury oblicz, ile należy odważyć drożdży, aby sporządzić 30 kg ciasta drożdżowego.
Surowce/dodatki | Ilość (g) |
mąka pszenna mleko drożdże masło cukier jaja sól esencja waniliowa | 550 165 40 80 80 120 3 2 |
razem | 1040 |
straty | 40 |
wydajność | 1000 |
Bezy wyprodukowane, które zgodnie z oceną organoleptyczną spełniają standardy jakościowe, powinny być
Proces przygotowywania mleka do wytwarzania lodów mlecznych obejmuje jego
Który wyrób cukierniczy produkowany jest zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Surowce | Ilość [g] |
---|---|
ser twarogowy tłusty | 600 |
cukier | 200 |
jajo (8 sztuk) | 400 |
masło | 130 |
mąka ziemniaczana | 60 |
kasza manna | 60 |
proszek do pieczenia | 15 |
skórka pomarańczowa | 40 |
rodzynki | 30 |
esencja pomarańczowa | 1 |
tłuszcz do formy | 20 |
bułka tarta | 10 |
Wytwarzanie, wielokrotne wałkowanie oraz składanie, a także leżakowanie w chłodni, to procesy technologiczne związane z produkcją ciasta
Wyroby cukiernicze, które wymagają przechowywania w chłodnych warunkach, to
Jakie cechy ma świeże jajo po rozbiciu na talerzu?
Aby wytworzyć masę grylażową, należy zastosować
Jakie składniki są używane jako materiał pomocniczy w produkcji keksów?
Aby przygotować ciasto drożdżowe z owocami, należy wiśnie
Na podstawie receptury na 1000 g masy makowej oblicz, ile gramów maku i migdałów należy użyć, aby uzyskać 1,5 kg masy makowej.
Surowce/dodatki | Ilość (g) |
---|---|
mak | 500 |
cukier | 120 |
jaja | 100 |
miód | 100 |
masło | 40 |
mąka pszenna | 40 |
skórka pomarańczowa | 20 |
migdały | 20 |
Skorupa tego orzecha jest ciemno-brązowa, twarda, gruba oraz pokryta włoskami. W jego wnętrzu znajduje się biały, twardy i soczysty miąższ i sok.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakim syntetycznym dodatkiem aromatycznym używanym w cukiernictwie jest:
Kiedy termometr w zamrażarce, w której przechowuje się lody, pokazuje 5°C poniżej zera, co należy zrobić z temperaturą?
Gęsta, biała ciecz o kwaśnej woni i smaku to
Karmelki powinny być przechowywane w magazynie, gdzie maksymalna wilgotność powietrza wynosi
Aby wytworzyć 1 kg strucli serowej, wykorzystano 0,4 kg twarogu. Ile twarogu będzie potrzebne do produkcji 100 kg tego ciasta?
Po wybiciu świeżego jaja można zaobserwować
Substancją, która stanowi około 70% składu chemicznego mąki pszennej, jest
Naturalny barwnik, który potrafi nadawać czerwony kolor produktom spożywczym, to
W którym magazynie panują optymalne warunki do magazynowania umieszczonych w nich surowców?
Magazyny | |||
---|---|---|---|
A. | B. | C. | D. |
-2°C | 10°C | 15°C | 20°C |
Jaja Czekolada | Jogurt Śliwki | Dżem Mąka | Masło Cukier |
W trakcie oceny organoleptycznej pierwszej partii ciastek kruchych zauważono wytapianie się tłuszczu. Jak można temu zapobiec?
W cukiernictwie trójwalcówka służy do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W magazynie surowców do produkcji cukierniczej higrometr służy do pomiaru
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, produkty i wyroby cukiernicze zawierające alergeny należy wytwarzać na odrębnej linii technologicznej lub w specjalnie wydzielonym pomieszczeniu produkcyjnym. Wskaź jaki półprodukt lub wyrób cukierniczy powinien być wytwarzany zgodnie z tą zasadą?
Ile kilogramów kokosanek wyprodukował zakład cukierniczy zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, jeżeli do ich produkcji zużył 10 kg wiórków kokosowych?
Receptura na kokosanki | |
---|---|
Surowce | Ilość w [g] |
Wiórki kokosowe | 500 |
Jaja | 200 |
Cukier puder | 400 |
Wydajność | 1 000 |
Biszkopt należy przygotować z mąki