Pytanie 1
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Wynik: 22/40 punktów (55,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie potrawy powinny być podawane z vol-au-vent?
Jakie produkty pochodzą z roślin?
Do wyprodukowania 5 porcji klopsików wieprzowych wykorzystano łącznie 1050 g składników. Straty w masie w trakcie obróbki termicznej wyniosły 30%. Jaką masę ma jedna porcja potrawy gotowej do wydania?
Mleko UHT po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
Jakiego oleju niezbędne jest przechowywanie w niskiej temperaturze?
Które danie nie wyróżnia się w kuchni rosyjskiej?
Jakie przyprawy są uprawiane w Polsce?
Przy sporządzaniu konfitur owoce powinny być
Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble
Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów
Który sos należy sporządzić, wykorzystując wszystkie składniki wymienione w normatywie?
Surowce i półprodukty | Normatyw |
---|---|
Masło | 100 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Mleko | 600 ml |
Żółtka | 4 szt. |
Gałka muszkatołowa | do smaku |
Sól | do smaku |
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Mleko pasteryzowane powinno być przechowywane w jakiej temperaturze?
Ile czasu zajmie kuchennemu pomocnikowi mechaniczne obrabianie 420 kg ziemniaków? Wydajność katalogowa urządzenia do mycia i obierania wynosi 180 kg/h?
Jaką czynność stanowi obróbkę wstępną czystej?
Określ, jakiej pojemności garnek jest wymagany do ugotowania 5 dm3 grochu, który w trakcie gotowania powiększa swoją objętość o 200%?
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Potrawą tradycyjną, związaną z myślistwem, jest
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
Jakie właściwości ma świeża ryba?
Wywar na bazie kości i warzyw powinien być przygotowany w sposób opisany poniżej:
Produktem spożywczym, który zawiera dużą ilość mioglobiny, jest
Jaki proces ma miejsce podczas podgrzewania cukru na suchej patelni?
Pierwsze kroki w udzielaniu pomocy konsumentowi, który stracił przytomność, powinny obejmować
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?
Który z wymienionych produktów ma wysoką zawartość kolagenu?
Smak potraw z warzyw kapustnych stanie się łagodny, jeżeli będą one przygotowywane z użyciem
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Nadzór nad utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego produktów mlecznych w trakcie ich przyjmowania do magazynu ma na celu zminimalizowanie zagrożeń
Ile 200-gramowych kostek masła należy użyć do sporządzenia 10 porcji kotletów de volaille zgodnie z zamieszczonym normatywem surowcowym?
Normatyw surowcowy na 1 porcję Kotlet de volaille | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Filet z kurczaka z kostką | 1 szt. |
Masło | 20 g |
Mąka pszenna | 8 g |
Jaja | 1/2 szt. |
Bułka tarta | 25 g |
Olej | 80 ml |
Według zasad HACCP do przygotowywania mięs gotowanych powinny być używane deski o kolorze
Czym wyróżnia się krem brûlée pod względem dekoracyjnym?
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Sposób wykonania sufletu jabłkowego. |
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. |
? |
Z białek ubić pianę, utrwalić cukrem. |
Wymieszać pianę z przygotowanymi jabłkami. |
Przełożyć masę do foremek. |
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C |
W jakiej temperaturze powinny być składowane odpady pokonsumpcyjne w pomieszczeniu magazynowym?
Zgodnie z układem funkcjonalnym przestrzeni w obiekcie gastronomicznym, magazyn podręczny powinien być usytuowany w pobliżu