Pytanie 1
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Zakażenie włośniami może wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, które nie było przebadane weterynaryjnie
Której czynności brakuje w przedstawionym schemacie sporządzania ciasta kruchego?
Łączenie składników ciasta | Zagniatanie ciasta | ? | Formowanie wyrobów |
Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?
Do przypraw, które mają właściwości przeciwbakteryjne, można zaliczyć
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Deser z gotowanych owoców w syropie, który jest podawany w tym syropie, jak należy serwować?
Podaj maksymalny czas, przez jaki tłuste ryby mogą być przechowywane w zamrażarce w temperaturze -18 st.C?
Pod wpływem ciepła, skrobia z dodatkiem tłuszczu lub w wersji suchej przechodzi w
Które ilości surowców należy przygotować do sporządzania ciasta kruchego, jeżeli proporcje mąki, tłuszczu i cukru w tym cieście wynoszą 3:2:1?
Mąka w g | Tłuszcz w g | Cukier w g | |
---|---|---|---|
A. | 150 | 100 | 50 |
B. | 150 | 200 | 50 |
C. | 200 | 100 | 50 |
D. | 200 | 200 | 50 |
Makarony powinny być magazynowane w pomieszczeniach
Białka z jaj używa się do przygotowywania
Jakie artykuły spożywcze mają działanie alkalizujące na ludzki organizm?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?
W smażalni ryb nastąpił nagły spadek sprzedaży dań z powodu niewystarczającej jakości surowców. Jakie kroki powinny zostać podjęte natychmiast, aby zwiększyć sprzedaż?
Jaki deser jest zagęszczany przy użyciu mąki ziemniaczanej?
Jakia jest zalecana temperatura do przechowywania lodów śmietankowych?
Zasady higieny osobistej dla pracowników kuchni nakazują kucharzowi mycie rąk
Ile bułki czerstwej powinno się użyć do sporządzenia masy mięsnej z 6 kg mięsa, jeśli zawartość bułki czerstwej w stosunku do mięsa wynosi 20%?
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Ile białka pełnowartościowego znajduje się w 1 szklance mleka (250 ml), jeśli zawartość białka w mleku spożywczym wynosi 3%?
Który zestaw dań na śniadanie można uznać za pełnowartościowy posiłek?
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
Jakie świeże owoce, gdy są dodane do galaretek, mogą utrudnić ich stężenie?
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
Aby zagwarantować prawidłowe działanie zakładu gastronomicznego, zmywalnia naczyń stołowych powinna
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to
Wewnętrzna temperatura smażonego kotleta wieprzowego powinna wynosić co najmniej
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
Wskaż odpowiednią metodę rozmrażania produktów spożywczych, z uwagi na aspekty technologiczne oraz bezpieczeństwo żywności.
Czym jest skrót GMP?
Do sprzętów magazynowych zalicza się:
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?