Pytanie 1
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Wynik: 23/40 punktów (57,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Obiekt gastronomiczny oferujący dania z danego regionu to
Ile gramów węglowodanów należy zjeść, aby uzyskać 400 kcal energii?
Osoby cierpiące na miażdżycę tętnic powinny w szczególności zredukować spożycie
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Jakie jest jedzenie pochodzenia zwierzęcego?
Maksymalna temperatura przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych oraz poprodukcyjnych w magazynie obiektu gastronomicznego nie powinna być wyższa niż
Której czynności brakuje w przedstawionym schemacie sporządzania ciasta kruchego?
Łączenie składników ciasta | Zagniatanie ciasta | ? | Formowanie wyrobów |
Na przyjęciu typu aperitif zaplanowano serwowanie następujących napojów: koktajle z alkoholem i bezalkoholowe, wytrawne napoje orzeźwiające, wody mineralne. Uzupełnij ofertę tego przyjęcia.
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Do miski przesiać mąkę. |
2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
Jaką kwotę trzeba zapłacić za jedną lampkę wina o pojemności 150 ml, jeśli cena butelki 0,7 litra wynosi 70 zł?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Urządzenie wykorzystywane do rozdrabniania, emulgacji oraz mieszania masy mięsnej to
Podczas dłuższego przechowywania składniki zawarte w ziemniakach mogą podlegać
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podczas przygotowywania ciasta z mąki pszennej?
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Aby wyciągać z pieca konwekcyjno-parowego ciężkie i gorące naczynia z jedzeniem, należy stosować rękawice
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować z masłem smakowym jako dekoracją?
Zupę gulaszową według węgierskiego przepisu serwuje się
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
W gastronomii ścieżka dla pojemników z odpadami opakowaniowymi nie może się przecinać z trasą
Jakiego naczynia należy użyć do serwowania sorbetów?
Obniżenie wilgotności powietrza w przechowalni ziemniaków do wartości 60-70% prowadzi do
System HACCP w trakcie produkcji nie uwzględnia
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
Osoba, która jest nosicielem bakterii Salmonella,
Jaką dodatkę powinno się serwować do zupy szczawiowej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Lokalizację ekspedycji potraw powinno się planować w pobliżu
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kalafior zalicza się do kategorii warzyw
Do oceny organoleptycznej chrupkości używa się zmysłu
Jakie ryby zaliczamy do grupy ryb tłustych?