Pytanie 1
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jakie cechy jaj są wykorzystywane w procesie tworzenia mięsnej masy mielonej?
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
W zamieszczonym wykazie surowców do sporządzania klusek francuskich brakuje
Mąka krupczatka |
? |
Jaja |
Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi urządzenia wykorzystywanego w gastronomii, wskaż nazwę tego urządzenia.
Instrukcja obsługi |
---|
– przygotować urządzenia pomocnicze do składowania materiałów, przyrządów, narzędzi i odpadów, – dokładnie zapoznać się z dokumentacją wykonawczą i instrukcją obsługi urządzeń, – zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności, – sprawdzić stan: zabezpieczeń gumowych przycisków sterowniczych, naprężenia pasków klinowych (lub łańcuchów), poziomu oleju w przekładni, ostrzy narzędzi, stopień czystości maszyny (umyć gorącą wodą) i sprzętu pomocniczego zamontować narzędzia tnące - wg kolejności: szarpak, nóż, sito, i o mniejszym oczku nóż, sito, – sprawdzić stan techniczny oświetlenia stanowiska, a w szczególności stan instalacji elektrycznej, – przed uruchomieniem urządzeń pracownik powinien sprawdzić, czy kosz zasypowy jest pusty. |
Która z procedur nie gwarantuje zdrowotnego bezpieczeństwa potraw przygotowywanych w lokalu gastronomicznym?
Jakie rękawice powinien nosić kucharz, aby uniknąć wyślizgnięcia się żywej ryby z rąk podczas wstępnej obróbki?
Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się
Surowce, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia, to
Jak długo maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Zakup 15 kg świeżej ryby kosztuje 144 zł. W trakcie jej oczyszczania i filetowania powstaje 6 kg odpadów poprodukcyjnych. Jaką wartość ma koszt jednostkowy 1 kg filetów rybnych?
Jaki proces polega na chemicznym eliminowaniu mikroorganizmów?
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
W lokalu gastronomicznym, w którym odkryto obecność odchodów gryzoni, należy niezwłocznie wykonać
Specyficzną barwę barszczu czerwonego uzyskuje się, dodając do barszczu
O tym, do jakiego rodzaju należy mąka, decyduje
Rolady powinny być przygotowywane z ciasta
W magazynie, który jest wyposażony w umywalkę do mycia rąk, zlewowy stół, chłodziarkę oraz urządzenie do naświetlania promieniami UV, jakie produkty powinny być przechowywane?
Jakiego instrumentu należy użyć do określenia poziomu wilgotności w magazynie?
Makarony powinny być magazynowane w pomieszczeniach
Do grupy tłuszczów utwardzonych należy
Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
Zagęszczanie potraw przy użyciu mieszanki mąki ziemniaczanej i wody powinno znaleźć zastosowanie w przygotowywaniu
Której czynności brakuje w przedstawionym sposobie wykonania befsztyka tatarskiego?
Sposób wykonania befsztyka tatarskiego | |
• | Polędwicę wołową umyć, oczyścić z błon, posiekać. |
• | Doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wyrobić. |
• | Uformować okrągły befsztyk grubości 3 cm. |
• | ? |
• | Cebulę, korniszony, grzyby marynowane pokroić w drobną kostkę. |
• | Wokół befsztyka ułożyć dodatki, skropić olejem. |
• | Podawać z surowym żółtkiem. |
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
Czego używa się do cyrkulacji temperatury?
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować przy przygotowywaniu terriny?
Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.
Lp | Nazwa produktu | Ilość [kg] | Cena 1 kg [zł] |
---|---|---|---|
1. | Kapusta | 0,30 | 2,00 |
2. | Marchew | 0,30 | 2,00 |
3. | Pietruszka | 0,15 | 5,00 |
4. | Seler | 0,15 | 5,00 |
5. | Cebula | 0,10 | 3,00 |
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Chłodnik powinien być serwowany w temperaturze schłodzonej wynoszącej
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany
Daną potrawą kuchni włoskiej, przygotowaną z dużych kawałków makaronu wypełnionego nadzieniem i zapiekanego, jest
Kombiwar to sprzęt wykorzystywany w kuchni do
Do wytycznych GHP/GMP nie należy
Nadzór nad temperaturą pieczonego mięsa ma na celu usunięcie ryzyk związanych z obecnością w produkcie