Pytanie 1
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Higrometr to instrument montowany w przestrzeniach magazynowych w celu monitorowania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?
Czym można rozpoznać, że mięso wieprzowe jest nieświeże?
Jaką kwotę trzeba zapłacić za 1 porcję pierogów z mięsem, gdy koszt surowców na 1 porcję wynosi 5,00 zł, marża wynosi 30%, a stawka VAT to 8%?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania ragoût?
Do przygotowania kotletów de volaille używa się
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie rośliny zalicza się do warzyw strączkowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Czym jest tartinka?
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Jakie zmiany w żywności, która była wielokrotnie rozmrażana i zamrażana, mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
Do cyklicznych prac porządkowych należy mycie
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Normatyw surowcowy majonezu | |
olej słonecznikowy | 200 g |
jaja (1 szt.) | 50 g |
ocet | 4 g |
musztarda | 3 g |
sól, cukier | 1 g |
Zwroty poprodukcyjne | |
białka jaj | 30 g |
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Aby zapobiec znacznym utratom składników odżywczych, pokrojone warzywa powinny być
Przygotowując rybę smażoną w panierce, przed jej usmażeniem należy wykonać kolejno następujące czynności:
Która z poniższych metod termicznej obróbki żywności najlepiej zachowuje wartości odżywcze warzyw?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.
Lp. | Nazwa potrawy/usługi | j. miary | ilość | Cena jednostkowa brutto [zł] |
---|---|---|---|---|
1. | pierogi z kapustą | porcja | 50 | 8,00 |
2. | śledzie w oleju | porcja | 50 | 6,00 |
3. | barszcz z uszkami | porcja | 50 | 4,00 |
4 | obsługa | godzina | 5 | 200,00 |
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Której czynności brakuje w przedstawionym schemacie sporządzania ciasta kruchego?
Łączenie składników ciasta | Zagniatanie ciasta | ? | Formowanie wyrobów |
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
Nazwa produktu | Zawartość białka w 100 g części jadalnych |
---|---|
Soczewica | 23,5 g |
Groch | 22,9 g |
Soja | 34,9 g |
Ciecierzyca | 19,0 g |
Gastronomiczny salamander służy do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Podaj cenę netto gastronomiczną za 1 szklankę kompotu (200 ml), jeśli do sporządzenia 20 I kompotu, koszt owoców wyniósł 54 zł, cukru 6 zł, a marża gastronomiczna to 100%.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować, aby przygotować "Wołową sztukę mięsa"?