Pytanie 1
Który z poniższych surowców powinien być przechowywany w temperaturze 14-18°C?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z poniższych surowców powinien być przechowywany w temperaturze 14-18°C?
Jaką ilość kg ciastek kokosanek wytworzy zakład cukierniczy z 20 kg surowców, jeżeli efektywność produkcji wynosi 90%?
W miejscu, w którym dokonuje się chemicznej analizy produktów spożywczych,
Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się
Jakie z wymienionych urządzeń jest przeznaczone do sterylizacji konserw mięsnych?
W trakcie fermentacji leżakowej piwa w dużych, szczelnych zbiornikach z syfonem zachodzi proces karbonizacji, który polega na
Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie zabezpieczony przed światłem?
Korzystając z informacji zawartych w instrukcji laboratoryjnej, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.
Instrukcja laboratoryjna (fragment) |
---|
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii |
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek |
Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?
Jakie czynności, takie jak mycie, obieranie, blanszowanie oraz smażenie, są stosowane w procesie produkcji?
Ile zmian 8-godzinnych powinna zrealizować linia produkcyjna makaronu o wydajności 50 kg/h, jeśli złożono zamówienie na 1,6 tony makaronu?
Co oznacza system całościowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie spożywczym?
Która metoda konserwacji warzyw zapewnia najdłuższy okres przydatności do spożycia?
Korzystając z wyników badań ujętych w tabeli, określ która partia piwa spełnia wymagania jakości.
Wyróżniki jakości | Wymagania | Wyniki badań piwa | |||
---|---|---|---|---|---|
Partia I | Partia II | Partia III | Partia IV | ||
Zawartość ekstraktu % | 12,0±0,5 | 11,0 | 13,0 | 12,5 | 11,5 |
Zawartość alkoholu % | 4,0±0,5 | 4,5 | 3,5 | 4,0 | 3,0 |
Zawartość dwutlenku węgla % | 0,35±0,05 | 0,40 | 0,35 | 0,30 | 0,45 |
Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?
W procesie produkcji słodzonego mleka zagęszczonego nie występuje etap
Jak należy ocenić kolor napoju owocowego?
Temperatura, w jakiej należy przechowywać ryby mrożone, to około
Mąka żytnia o typie 2000 jest stosowana do wyrobu
Jaką masę substancji zawiera 440 g roztworu o stężeniu 20%?
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?
Jakie jest stężenie roztworu uzyskanego po rozpuszczeniu 10 g cukru w 100 g wody?
Zgodnie z wytycznymi HACCP, za bezpośrednie monitorowanie parametrów sterylizacji konserw mięsnych w autoklawie odpowiedzialny jest
Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?
Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.
Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego | |||
---|---|---|---|
CCP nr 1 | Kontrola | Częstotliwość | Wartość dopuszczalna |
Przyjęcie surowca | Badania zawartości patuliny | Każda partia produktu | ≤ 25 μg/kg |
Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki
Z 2 ton surowego mięsa wyprodukowano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaką wydajność produkcji osiągnięto dla tego produktu?
Na trudne warunki pracy w fermentowni oddziałuje
Łaźnia butyrometryczna wykorzystywana jest do określenia zawartości
Jaką zawartość w produktach spożywczych oznacza metoda Bertranda?
Przy użyciu zgłębnika wydobywa się próbkę
Jakie zmiany zachodzą w jaju w trakcie przechowywania?
Jakie narzędzia należy zastosować do określenia kwasowości czynnej mleka?
Zdefiniuj według technologii poprawną sekwencję wybranych kroków w procesie warzenia piwa.
Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?
Kto powinien sprawować kontrolę nad procesem realizacji sterylizacji konserw?
Aby określić rodzaj mąki, należy zmierzyć jej zawartość
Który wynik analizy kwasowości kiszonej kapusty jest błędny, jeśli pH gotowego produktu powinno wynosić 3,5-4,5?
Aby wytworzyć kefir, konieczne jest zastosowanie starannie dobranych szczepów drożdży oraz bakterii fermentacyjnych?
Oblicz ilość surowców potrzebnych do produkcji 660 kg kaszanki wyborowej jęczmiennej przy efektywności wynoszącej 132%?