Pytanie 1
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?
Jakie jest zadanie systemu HACCP?
Potrawy takie jak zupa żółwiowa, ogonowa, pudding oraz zapiekanka "pie" są typowe dla kuchni
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Jakie zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Najwięcej odpadów generuje się podczas wstępnej obróbki świeżych
Laktoza jest typem cukru
W mikrofalówce nie powinno się
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
---|---|---|
A. | 1,8 | 9 |
B. | 1,8 | 10 |
C. | 4,5 | 9 |
D. | 4,5 | 10 |
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?
Gastronomiczny salamander służy do
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie czynności technologiczne powinny być realizowane w przygotowalni czystej w obiekcie gastronomicznym?
Narodowy napój orzeźwiający Rosji, przygotowywany z chleba żytniego z dodatkiem drożdży oraz cukru to
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do precyzyjnego rozdrabniania oraz emulgowania masy mięsnej mielonej, a także do mieszania jej z przyprawami?
Beszamel stanowi sos
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Do czego używa się Steamery?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Warzywa powinno się kroić na desce
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
Proszę przygotować zestaw dań: zupa kalafiorowa, paprykarz, ryż sypki, sałata zielona z śmietaną, sorbet truskawkowy. Jaka jest prawidłowa sekwencja, w której powinny być zrealizowane te dania?
Który zbiór składa się tylko z produktów o wysokiej zawartości węglowodanów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Granitory to urządzenia, które powinny być stosowane do
Do kategorii serów solankowych zalicza się
Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Jaką właściwość mąki można ocenić, przesuwając próbkę między palcami?
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
Aby uzyskać puszystość sufletu, należy używać
Przedstawiony sposób wykonania potrawy należy stosować do sporządzania
Sposób wykonania |
---|
1. Wykonaj obróbkę wstępną surowców. |
2. Mięso pokrój w grubą kostkę, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu. |
3. Dodaj pokrojoną i usmażoną cebulę, duś do miękkości ze słodką papryką mieloną. |
4. Dodaj śmietanę z mąką, zagotuj i dopraw do smaku. |
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, który zestaw produktów dostarczy konsumentowi 5,3 g błonnika.
Nazwa produktu | Zawartość błonnika w 100 g produktu |
---|---|
jogurt | 0,3 g |
musli | 9,7 g |
Który z poniższych składników jest głównym źródłem glutenu?
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
W diecie o lekkiej strawności dopuszczalne jest używanie łagodnych ziół w ograniczonej ilości. Do tych ziół należy