Pytanie 1
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Jakie odpady stanowią zagrożenie dla środowiska?
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
Jakie części tuszy wołowej powinny być wykorzystywane do potraw przygotowywanych na patelni?
Wytyczne GMP/GHP nie obejmują takich zagadnień produkcji jak
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Wskaż zbiór dań odpowiednich na przyjęcie w stylu angielskim?
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Na podstawie opisanego sposobu przygotowania, określ metodę zagęszczania dania.
Sposób przygotowania:
Wykonać obróbkę wstępną marchwi, pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać do gotującej się potrawy małą ilość masła, soli i cukru, gotować pod przykryciem. Pozostałe masło połączyć z mąką. Zmieszać z wywarem i powoli zagotować.
Marchew została zagęszczona
Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?
Aby przygotować farsz do kołdunów, należy wykorzystać mięso
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, ile tłuszczu dostarczy spożycie II śniadania składającego się z 50 g chleba razowego, 5 g masła roślinnego, 10 g szynki wędzonej i 100 g ogórka.
Produkt | Zawartość tłuszczu w 100g produktu [g] |
---|---|
chleb razowy | 1,2 |
masło roślinne | 83 |
szynka wędzona | 33 |
ogórek | 0,1 |
Zatrucie salmonellą, spowodowane niewłaściwą obróbką wstępną, może wystąpić po spożyciu
Jakie surowce są wyłącznie klasyfikowane jako produkty tłuszczowe?
Ile czasu zajmie kuchennemu pomocnikowi mechaniczne obrabianie 420 kg ziemniaków? Wydajność katalogowa urządzenia do mycia i obierania wynosi 180 kg/h?
Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem
Kawę po turecku przygotowuje się
Czym jest skrót GMP?
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Stoły, regały, wagi oraz haki stanowią wyposażenie magazynów
Jak należy serwować zupę krem z dyni?
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
Jak powinien być podany kompot francuski?
Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?
Jogurt jest charakterystycznym napojem kuchni
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania paprykarza drobiowego?
Jakie kluski wymagają do przygotowania użycia drożdży?
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?
Który z produktów spożywczych zapewnia po zjedzeniu pełnowartościowe białko?
Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez
Jaką cenę sprzedaży za jedną butelkę napoju ustala się w lokalu gastronomicznym, gdy koszt zakupu wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 200%, a stawka VAT wynosi 22%?
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Zabielanie to technika, która polega na
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Zbiornik na cukier powinien być usytuowany w przestrzeni pozbawionej obcych aromatów, z temperaturą nie poniżej 10 °C oraz odpowiednią wilgotnością względną powietrza
Do dróg technologicznie nieskazitelnych należy zakwalifikować drogę
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Jaka technika gotowania powoduje zmianę naturalnej barwy brokułów na oliwkowo-brunatną?