Pytanie 1
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki w cukierni?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki w cukierni?
Aby oddzielić powietrze od mąki w trakcie transportu pneumatycznego mąki luzem, należy użyć
Przy użyciu zgłębnika wydobywa się próbkę
Odpady tłuszczowe z frytownic są produktem ubocznym, który powstaje w trakcie wytwarzania
W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:
Aby oddzielić składniki mieszaniny o różnych temperaturach wrzenia, należy wykorzystać
Ile zmian 8-godzinnych powinna zrealizować linia produkcyjna makaronu o wydajności 50 kg/h, jeśli złożono zamówienie na 1,6 tony makaronu?
Jakie aspekty obejmują badania sensoryczne żywności?
W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie
Przyjęcie surowca | ? | Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanie | Napełnianie opakowań i konserwowanie | Znakowanie opakowań i magazynowanie |
Oblicz, ile dm3 mleka powinno się przygotować do wyprodukowania 12000 kg sera dojrzewającego, jeżeli na 1 kg sera potrzeba 6 dm3 mleka?
Aby uzyskać roztwór o stężeniu 20%, jakie składniki należy wykorzystać?
Jakie naczynie należy zastosować do spopielania próbki żywności w piecu muflowym?
Oblicz wydajność pracy linii do rozbioru trzody chlewnej, jeśli w ciągu 8 godzin zrealizowano rozbiór
2000 sztuk tusz wieprzowych.
Do jakiego transportu wykorzystywany jest przenośnik pneumatyczny?
W procesie produkcji słodzonego mleka zagęszczonego nie występuje etap
Zgodnie z wytycznymi HACCP, za bezpośrednie monitorowanie parametrów sterylizacji konserw mięsnych w autoklawie odpowiedzialny jest
Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra
Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra |
---|
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska. |
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie?
Zestaw | Nazwa urządzenia | Zastosowanie |
---|---|---|
I. | Tryjer | Wydobycie oleju z nasion roślin oleistych |
II. | Autoklaw | Sterylizacja konserw |
III. | Ekstraktor | Zagęszczanie soku surowego |
IV. | Wyparka | Czyszczenie ziarna |
Cukier kryształowy, przechowywany w zgodzie z Polską Normą, może być składowany
Ile wody trzeba połączyć z 2 g substancji chemicznej, aby uzyskać roztwór o stężeniu 2% masowych?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w temperaturze od 14 do 18 °C?
Jaką masę substancji zawiera 440 g roztworu o stężeniu 20%?
Fuzle to produkt uboczny, który powstaje w procesie technologicznym podczas wytwarzania
Jaką metodą należy zabezpieczyć przetwory z warzyw w zalewie octowej?
Proces nazywany uwodornieniem, znany też jako utwardzanie, znajduje zastosowanie w wytwarzaniu
Polarymetr jest narzędziem do określania zawartości
Konserwantem stosowanym w przetworach mięsnych, określanym potocznie mianem soli peklującej, jest
Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:
Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Ile ton dżemu truskawkowego wytworzy zakład w ciągu 5 dni, funkcjonując po dwie 8-godzinne zmiany na dobę?
Jaką ilość kg ciastek kokosanek wytworzy zakład cukierniczy z 20 kg surowców, jeżeli efektywność produkcji wynosi 90%?
Do zagrożeń biologicznych w produktach spożywczych zaliczane są
Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?
Ocena sensoryczna, która polega na zestawieniu analizowanych próbek z wymaganiami norm jakościowych, to technika
Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?
Co oznacza system całościowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie spożywczym?
Na trudne warunki pracy w fermentowni oddziałuje
Korzystając z informacji zawartych w instrukcji laboratoryjnej, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.
Instrukcja laboratoryjna (fragment) |
---|
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii |
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek |
Jakie są wymagania konieczne, aby pracownik mógł obsługiwać wózek widłowy jezdniowy?
Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?
Podczas wytwarzania kefiru zachodzi proces fermentacji