Pytanie 1
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Technikę smażenia mięsa w stylu angielskim należy wykorzystać do przygotowania
Miękkim serem dojrzewającym z pleśnią jest
Jaką potrawę można przygotować, wykorzystując wszystkie składniki zamieszczone w ramce?
galaretka porzeczkowa, chrzan, musztarda, wino owocowe czerwone, skórka pomarańczowa, kwasek cytrynowy, sól |
W restauracji typu zamkniętego, próbki potraw powinny być przechowywane w temperaturze od 0 °C do +4 °C przez
Jakie zmiany zachodzą w trakcie przechowywania jajek?
Która z wymienionych potraw jest uznawana za dietetyczną?
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
Rodzaj lokalu gastronomicznego, który specjalizuje się w oferowaniu win, miodów pitnych oraz zakąsek, to
W placówce gastronomicznej przygotowywane są sałatki oraz soki z owoców i warzyw. W zestawie dostępnych urządzeń znajdują się już płuczko-obieraczka oraz maszyna do rozdrabniania warzyw. Wskaż urządzenie, które powinno być dołączone do zestawu niezbędnego do tej produkcji?
Pomieszczenie, w którym realizowana jest ekspedycja gotowych dań, nie powinno znajdować się obok
Jaką bazę wykorzystuje się do przygotowania sosu tatarskiego?
Aby zapobiec powstawaniu zielonej obwódki wokół żółtka jaja gotowanego na twardo, należy je gotować
Jaką kwotę należy ustalić jako cenę sprzedaży netto za jedną porcję kolacji, jeśli łączny koszt wytworzenia 120 porcji wynosi 480 zł, a marża gastronomiczna to 150%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Jaki produkt uzyskuje się poprzez chemiczne utrwalanie?
Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?
Kisiel mleczny powinien być zagęszczony
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Posypanie ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru to technika zagęszczania przez
Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Optymalne warunki przechowywania żywności | |||
---|---|---|---|
Temperatura | 0 ÷ 4°C | 6 ÷ 10°C | 10 ÷ 18°C |
Wilgotność względna | ok. 60% | ok. 90% | ok. 60% |
Środki żywnościowe | Drób | Warzywa | Koncentraty |
Tłuszcze | Owoce | Cukier | |
Przetwory mleczne | Ziemniaki | Przetwory zbożowe |
Filetując, można uzyskać cztery filety z
Jakiego rodzaju obuwie powinien nosić pracownik zatrudniony w obieralni warzyw?
Vol-au-vent to wytrawny wypiek z ciasta
Czym jest tartinka?
Jakiego koloru deski powinno się używać do obróbki surowego drobiu?
Aby rozdrobnić 50 kg marchwi na surówkę, którą maszynę należy zastosować?
Jakie urządzenia służą do utrzymywania wysokiej temperatury płynnych potraw podczas ich przewozu?
Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.
Jak długo maksymalnie można przechowywać mąkę pszenna w kuchennym magazynie podręcznym?
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Do wyrobów z ciasta wyrabianego w naczyniu można zaliczyć
Knedle z nadzieniem mięsnym, twarogowym, ziemniaczanym lub śliwkowym stanowią danie kuchni
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?