Pytanie 1
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie przystawki serwuje się na koktajl - party?
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej obejmują działania związane
Wśród wyposażenia pomieszczeń magazynowych można wymienić
Jakie naczynie jest odpowiednie do pieczenia sufletu?
Na podstawie danych z tabeli określ, ile białka, węglowodanów i błonnika dostarczy organizmowi człowieka spożycie 150 gramów dodatku skrobiowego do dania podstawowego.
Zawartość składników pokarmowych w 100 g dodatku skrobiowego | |
---|---|
Składnik pokarmowy | Zawartość [g] |
Białko | 21,4 |
Węglowodany | 62,0 |
Błonnik | 4,0 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jajo, które jest nieświeże, po rozbiciu ma
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowywania klasycznych pyz ziemniaczanych?
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
Warzywa powinno się kroić na desce
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kuchnia staropolska jest znana
Jakie produkty skrobiowe są stosowane w potrawach mięsnych smażonych?
Długotrwałe gotowanie mieszanki z pokrojonych buraków skutkuje zmianą jego ciemnoczerwonej barwy na
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej porcji surówki, jeśli koszt składników wynosi 3,5 zł, a marża wynosi 200%?
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
3. | Cukier | 10 | - | - | - |
Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Aby przygotować ciasto biszkoptowe, potrzebne jest 2 kg jaj. Ile jaj o masie 50 gramów powinno być uwzględnionych w tym przepisie?
W lokalu gastronomicznym, w którym odkryto obecność odchodów gryzoni, należy niezwłocznie wykonać
W hotelowej restauracji zamówiono danie kuchni węgierskiej. Które danie nie powinno być serwowane gościom?
Zupy specjalne należy serwować
Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?
Kiedy tłuszcz jest podgrzewany powyżej swojej temperatury dekompozycji, co powstaje?
Jakie rodzaje produktów spożywczych, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą poprawić ich walory organoleptyczne?
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Jaką czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać podczas przygotowywania "ryby na niebiesko"?
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
---|---|---|
A. | 1,8 | 9 |
B. | 1,8 | 10 |
C. | 4,5 | 9 |
D. | 4,5 | 10 |
Jakiego składnika spulchniającego powinno się użyć do przygotowania sufletów?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który z posiłków zapewnia po zjedzeniu największą ilość błonnika pokarmowego?
Z przedstawionego normatywu surowcowego na 10 porcji zupy krem ze szparagów wynika, że zupę należy zagęścić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Nazwa surowca | j. m. | ilość |
wywar z mięsa | g | 1300 |
szparagi | g | 1200 |
mleko | g | 250 |
masło | g | 30 |
mąka | g | 30 |
śmietana 18% | g | 200 |
żółtko jaja | g | 60 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakiej zupy dotyczy użycie podprawy zacieranej w celu jej zagęszczenia?
Ilość usmażonego fileta saute z sandacza wynosi 100 g. Oblicz zapotrzebowanie na 180 porcji filetów saute wykonanych ze świeżych ryb, biorąc pod uwagę, że ubytek masy podczas smażenia filetów wynosi 25%.
Jakie urządzenie pozwala na skrócenie czasu przygotowywania potraw?
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to