Pytanie 1
Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania
Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?
Jakie obiekty, według zasad kategoryzacji, muszą zapewniać realizację zamówień na potrawy oraz napoje do pokoju przez co najmniej 18 godzin dziennie?
Jaką kwotę odszkodowania powinien przeznaczyć hotel dla gościa, jeśli podczas porządkowania jednostki mieszkalnej uszkodzono laptop o wartości 6 000,00 zł, a cena za dobę hotelową wynosi 300,00 zł?
Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?
W jakich obiektach noclegowych należy zmieniać ręczniki codziennie lub na prośbę gości?
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?
Jaką z wymienionych metod serwowania śniadań rekomenduje się dla grup turystycznych?
Kelner dostarczając zamówienie na śniadanie kontynentalne w room-service dla gościa skorzysta z
Która kategoria gości hotelowych najlepiej skorzysta z zestawów śniadaniowych, oferowanych w przystępnej cenie?
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres obowiązków kierownika działu pięter?
Co należy zrobić, jeśli gość zgubi klucz do pokoju?
Obowiązki związane z utrzymaniem czystości oraz porządku w strefie Wellness & SPA hotelu przypadają pracownikom
Na ilustracji przedstawiono
Dezynfekcję pościeli, koców, poduszek i materacy w obiektach hotelowych należy przeprowadzać co najmniej raz na
Określ kolejność działań podczas sprzątania łazienki w hotelu?
Jak można oczyścić abażur lampy zrobiony ze skóry?
W potwierdzeniu dokonania rezerwacji sali konferencyjnej należy wskazać między innymi
Jakie wyposażenie jest wymagane w pokojach hotelowych we wszystkich klasach obiektów noclegowych?
Aby zabezpieczyć powierzchnię blatu przed zarysowaniami oraz zredukować hałas związany z odkładaniem zastawy, pod obrus należy umieścić
Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?
Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy
Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?
Wystawienie faktury pro forma zleceniodawcy przed zrealizowaniem zamówienia pozwala na
Jaki rozmiar obrusa powinien być zastosowany do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?
W sytuacji, gdy gość opuści hotel, nie dokonując odbioru przedmiotów ze skrytki depozytowej, jakie są wymagania do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej?
Która z wymienionych metod najlepiej nadaje się do usunięcia gumy do żucia, która utknęła w wykładzinie dywanowej w pokoju hotelowym?
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?
Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?
W jakim typie sprzątania realizuje się codzienne czynności oraz mycie okien i drzwi, omiatanie ścian i sufitów, trzepanie dywanów, przesuwanie mebli, pastowanie oraz froterowanie podłóg?
Jaką kwotę powinno się umieścić na fakturze w polu wartość netto, jeśli cena brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?
W którym dziale hotelu realizowane są zamówienia związane z organizacją wydarzeń?
Podejmując zlecenie na przygotowanie wstawki powitalnej dla gościa VIP, pokojowa powinna w przygotowanej przestrzeni noclegowej umieścić
Do kogo, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić zauważone podczas sprzątania pokoju opuszczonego przez gościa uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?
Jakie produkty powinny być składowane w magazynie dla towarów suchych?
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, gdy dysponuje małą liczbą pracowników, a ma wielu gości?
Które z wymienionych świadczeń nie są w hotelarstwie opcjonalne?
Jaką formę powinno mieć śniadanie w hotelu, gdy jest przeznaczone dla większej liczby gości?