Pytanie 1
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Wynik: 27/40 punktów (67,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Najbardziej znanym trunkiem z Japonii jest
Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?
Która potrawa powinna znaleźć się w menu punktu gastronomicznego?
Które z wymienionych warzyw jest znane jako bogate źródło karotenu?
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
Osoba pracująca przy oczyszczaniu ziemniaków w przygotowalni powinna korzystać z jakiego środka ochrony indywidualnej?
Paszteciki z ciasta naleśnikowego tworzy się
Spośród wymienionych surowców, który jest najmniej trwały?
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?
Surowiec, który w kuchni wymaga osobnego miejsca do przechowywania, to
Podczas przechowywania mięsa dochodzi do procesu
Do metod konserwacji żywności za pomocą wysokich temperatur można zaliczyć
Jaka jest wartość kosztu jednostkowego obiadu, jeśli całkowity wydatek na wyżywienie 100 kuracjuszy w sanatorium wynosi 4500 zł, a suma kosztów pozostałych posiłków (śniadanie, podwieczorek i kolacja) dla jednego kuracjusza to 25 zł?
Aby przygotować medalion, należy zastosować
Jaką metodę obróbki termicznej wykorzystuje się do przygotowania gniazdek poznańskich?
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki przyjmowane do magazynu?
Kisiel mleczny powinien być zagęszczony
W systemie "cook-serve" gorące potrawy, które są przechowywane w temperaturze przekraczającej 65 °C, powinny być serwowane od momentu ich przygotowania w ciągu
Jakiego składnika spulchniającego powinno się użyć do przygotowania sufletów?
Aby przygotować 7 porcji polędwicy flambirowanej, wykorzystano 350 ml koniaku. Ile koniaku będzie potrzebne do zrobienia 21 porcji polędwicy flambirowanej?
Oblicz, ile czasu trzeba przewidzieć na upieczenie 15 porcji zapiekanek, jeśli w ciągu 30 minut da się przygotować 3 porcje.
Jakie słodkie wypieki są typowe dla regionu Podlasia?
W hotelowej restauracji dostępny jest następujący zestaw na śniadanie: kawa z mlekiem lub śmietanką, pieczywo, masło, dżem, miód oraz jajo gotowane w szklance z masłem. Jakie to śniadanie?
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
Korpusy ptysi powinny być przygotowywane z ciasta
Każdy pracownik, który ma do czynienia z żywnością, powinien dysponować wynikami badań na nosicielstwo, które zapewniają, że nie stanowi zagrożenia dla innych osób w przypadku zakażenia
Jaką mąkę należy wykorzystać do przygotowania sosu beszamelowego?
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
Do przygotowywania potraw w wyższej temperaturze powinno się używać
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Jaką czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, udzielając pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z przedramienia?
Do oceny organoleptycznej chrupkości używa się zmysłu
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
Podczas wystawnej kolacji jako aperitif powinno się serwować wino