Pytanie 1
Wskaż urządzenie wykorzystywane do produkcji przemysłowej lodów śmietankowych.
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Wskaż urządzenie wykorzystywane do produkcji przemysłowej lodów śmietankowych.
Ocena organoleptyczna śmietanki 30% obejmuje analizę jej smaku, zapachu oraz
Urządzeniem służącym do rozdrabniania materiałów, w którym elementem roboczym są noże krzyżowe umieszczone tuż przy powierzchni nieruchomej siatki z otworami, przez które przechodzi surowiec, jest
Krem szwedzki przygotowuje się z następujących składników:
Zgodnie z zasadami GHP, pracownik zajmujący się produkcją w zakładzie spożywczym powinien mieć
Jakie słodkie wypieki wymagają procesu zaparzania mąki podczas ich wytwarzania?
Aby uzyskać masę serową, twaróg powinien być rozdrobniony przy użyciu
W trakcie dostawy pracownik magazynu zauważył wyciek oleju z chałwy. W tej sytuacji należy
Świeże drożdże w cukierni powinny być przechowywane w
Do produkcji używa się ugniatarek oraz przeciągarek
Jakie produkty można przechowywać w tym magazynie?
Aby przygotować sernik na zimno, należy użyć środka żelującego o nazwie
Precelki są klasyfikowane jako wyroby cukiernicze z ciast
Przy przygotowywaniu ciasta powinno się zastosować zaparzanie przypraw korzennych?
Niewykorzystaną masę makową, która powstała w trakcie produkcji, trzeba przechowywać w temperaturze 6°C maksymalnie przez
W obszarze sprzedaży cukierni, do przechowywania oraz prezentacji lodów i sorbetów wykorzystuje się
Oblicz stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, wiedząc, że 13 maja wynosił on 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj, przy czym do produkcji użyto 2 200 sztuk.
Na podstawie wyników oceny organoleptycznej ustal, jaki surowiec został dostarczony do cukierni.
Wyniki oceny organoleptycznej | |
---|---|
Barwa | jasnobrązowa |
Konsystencja | ciecz bardzo gęsta, częściowo skrystalizowana |
Smak | słodki, swojski |
Zapach | swojski, kwiatowy |
Jakie surowce powinny być składowane w chłodziarkach?
Charakterystyczną ozdobą tortu Marcello jest pokrycie jego wierzchu
Jakie właściwości charakteryzują dojrzały rozczyn?
Efekt połysku oraz kruchość elementu ozdobnego wykonanego z czekolady osiąga się w trakcie
Sernik wiedeński powinien być pieczony przez około 1 godzinę w temperaturze
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
Jakie wyroby cukiernicze szczególnie powinny być wytwarzane przez cukiernie w czasie świąt wielkanocnych?
W cukierni pączki są pakowane w opakowania jednostkowe po 4 sztuki, a te następnie umieszczane są w kartonach po 20 sztuk. Ile kartonów trzeba przygotować do zapakowania 2000 sztuk pączków?
Które z podanych słodkości mogą być przechowywane w temperaturze 18oC?
Krem russel-bezowy przygotowuje się metodą
Mleko, które używa się do sporządzania rozczynu, powinno być podgrzane w zakresie temperatur
Jak długo po przygotowaniu należy przeprowadzić ocenę organoleptyczną kremu maślanego?
Jak przygotowuje się ciasto na roladę biszkoptową?
Podczas składowania surowców, jakie zagrożenie dla zdrowia ludzi może wystąpić?
Jaki półprodukt stosowany w cukiernictwie można konserwować za pomocą żelatyny?
Aby wyprodukować 1000 kg cukierków pudrowych prasowanych, potrzebne jest 930 kg cukru. Ile kilogramów cukru jest niezbędne do wyprodukowania 500 kg tych cukierków?
Na podstawie danych z tabeli określ, ile cukru kryształu potrzeba do wyprodukowania 5 kg syropu do wykończenia wyrobów gotowych.
Surowce | Ilość surowca w g na 1 kg syropu |
---|---|
cukier kryształ | 800,0 |
woda | 300,0 |
kakao | 3,0 |
syrop ziemniaczany | 6,4 |
Z resztek i pozostałości, które powstają podczas wytwarzania wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka i torty, tworzy się
Aby zgłosić wydanie surowców z magazynu na potrzeby produkcji, należy zastosować formularz z oznaczeniem
Pakowanie placka drożdżowego upieczonego na blachach o wymiarach 40 cm x 60 cm, przeznaczonego do sprzedaży w systemie samoobsługowym, polega na
Po wybiciu świeżego jaja można zaobserwować
Jakie chemiczne zagrożenie może wpłynąć na zdrowotną jakość produktów cukierniczych?