Pytanie 1
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Wynik: 32/40 punktów (80,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaką substancję stosuje się do pokrywania tatara z łososia, by uniknąć jego wysychania?
Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Na podstawie zamieszczonej etykiety określającej zawartość substancji dodatkowych, wskaż nazwę produktu, którego one dotyczą.
Substancje dodatkowe |
---|
jodowana sól, syrop glukozowy, dekstroza, ekstrakty przypraw, aromat, przyprawy, białko mleka , wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E621), antyutleniacz: askorbinian sodu (E301), środek konserwujący: azotyn sodowy (E250), dym, posypka z żółtego pieprzu: pieprz, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, przyprawy, środki konserwujące: sorbinian potasu, posypka z ziół leśnych: zioła leśne, żelatyna spożywcza, modyfikowana skrobia, środki konserwujące: sorbinian potasu, środek zakwaszający: octan sodu (E262). |
Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Temperatura wewnętrzna pieczonego kurczaka mierzona przez 2 minuty powinna wynosić co najmniej
Przygotowując zupę, po zakończeniu wstępnej obróbki surowców i zagotowaniu bulionu, należy wykonać kolejno
Do artykułów utrwalonych techniką UHT można zaliczyć
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Jakie warzywa zaliczają się do grupy liściastych?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Ile gramów mąki ziemniaczanej powinno się przygotować do wyrobu klusek śląskich z 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli stosunek mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Zgodnie z zasadami ergonomii, długość miejsca pracy dla pojedynczego pracownika w dziale produkcyjnym w zakładzie gastronomicznym powinna wynosić
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kwiatowe pączki stanowią część jadalną
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Który składnik kulinarny półtuszy wołowej powinien zostać wykorzystany do przygotowania potraw smażonych?
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
Kucharz z zranionym palcem, na którym występują zmiany ropne i zajmuje się przygotowaniem surówek, może stanowić źródło zakażenia dla konsumentów?
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
Pracownik branży gastronomicznej doznał porażenia prądem. Co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Galaretki powinno się przygotowywać z owoców o wysokiej zawartości
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń powinna być zlokalizowana w obszarze
Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać
Przedstawiony proces produkcji ilustruje etapy przygotowania
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.
Surowce do produkcji Kotletów z ziemniaków | Zużycie surowca na 1 porcję | Wartość energetyczna 100 g surowca |
---|---|---|
ziemniaki | 300 g | 60 kcal |
jaja | 25 g | 138 kcal |
tłuszcz | 30 g | 900 kcal |
cebula | 30 g | 28 kcal |
bułka tarta | 25 g | 362 kcal |
Jakie urządzenie zapewni właściwą temperaturę talerzy podczas serwowania gorących potraw?
Jakiego koloru deski należy używać do krojenia ugotowanych jaj?
Konserwa mięsna z wybrzuszonym wieczkiem może prowadzić do zatrucia po jej spożyciu?
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Ile ziemniaków potrzebujemy obrać, aby przygotować 200 porcji dania głównego, jeśli porcja wynosi 200 g, a straty podczas obierania wynoszą 20%?
Który system ochrony zdrowia żywności zajmuje się analizowaniem zagrożeń oraz krytycznymi punktami kontroli?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z 30 kg świeżych ogórków uzyskano 300 porcji mizerii, każda o wadze 0,06 kg. Jaki jest ubytek produkcyjny ogórków?
W przypadku diety łatwostrawnej zaleca się
Który składnik kulinarny pochodzi z tuszy jagnięcej?
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Przygotowując wołowinę w rosole, jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności?
Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?