Pytanie 1
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wynik: 19/40 punktów (47,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Potrawę przygotowaną w systemie cook-chill należy podgrzać do co najmniej 70°C i podać do spożycia w ciągu
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Aby przygotować kruszonkę, obok cukru, co należy dodać?
Jakie jakościowe właściwości, oprócz koloru i smaku, są uwzględniane przy ocenie klarowanych soków owocowych?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie warzywa powinny być uznawane za owocowe?
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
Jaki jest średni udział energii pochodzącej z białek, tłuszczów i węglowodanów w zdrowej diecie?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Użycie właściwych kolorów desek w odniesieniu do konkretnych produktów spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
Jaką potrawę należy zagęścić przy pomocy podprawy zacieranej oraz śmietany i żółtek?
U pracownika, który obsługuje krajalnicę, wystąpił zewnętrzny krwotok tętniczy w wyniku rany ciętej kończyny górnej. Jakie są kroki pierwszej pomocy?
Jaka jest wartość energetyczna jednej kanapki z szynką?
Mięso jakie należy wykorzystać do przygotowania kotletów pożarskich?
W gastronomii do rozdrabniania oraz emulgowania mięsa, tłuszczu i dodatków smakowych stosuje się
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Peklowanie jest techniką, która służy do konserwacji
W jakim zestawie wszystkie składniki zawierają błonnik pokarmowy?
Gdy pracownik przy odcedzaniu ziemniaków oparzył sobie rękę, powinien przede wszystkim
Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Mleko UHT po otwarciu powinno być przechowywane w lodówce w temperaturze
Jakie surowce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Jaką potrawę można przygotować wykorzystując wszystkie podane surowce?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | ||
---|---|---|
mleko | 350 cm3 | |
cukier | 60 g | |
jaja | (2 szt.) 100 g | |
cukier wanilinowy | 2,5 g |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
W obszarze przygotowania surowców należy
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
---|---|---|
A. | 1,8 | 9 |
B. | 1,8 | 10 |
C. | 4,5 | 9 |
D. | 4,5 | 10 |
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do przygotowywania makaronu domowej roboty?
Jakie urządzenie umożliwia utrzymanie stałej temperatury serwowanych gorących dań?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Jakiego koloru deski należy używać do krojenia ugotowanych jaj?
Która z technik jest używana do szybkiej obróbki cieplnej owoców?
W magazynie, gdzie temperatura wynosi od 0 do +10 °C a wilgotność względna osiąga 95%, co powinno być przechowywane?
Botwinę powinno się serwować
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich