Pytanie 1
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?
Porcja 100 g naleśników z serem dostarcza organizmowi 10 g białka, 10 g tłuszczu i 27 g węglowodanów. Ile wynosi wartość energetyczna naleśników?
Nazwa potrawy: Kanapka z szynką | ||||
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 kanapkę [g] | Zawartość w 100 g produktu | |
---|---|---|---|---|
Białko [g] | Energia [kcal] | |||
1. | Pieczywo | 100 | 6 | 246 |
2. | Szynka | 50 | 16 | 235 |
3. | Masło śmietankowe | 5 | 1 | 660 |
4. | Pomidor | 50 | 1 | 15 |
Odparowywanie wywaru przy przygotowywaniu sosów do około 1/3 pierwotnej objętości to
Jaką potrawę z mięsa drobiowego powinno się smażyć w głębokim oleju?
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
Ułatwieniem przy obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek jest
Na podstawie danych o składnikach odżywczych potrawy zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi. wartość energetyczna potrawy.
Składnik odżywczy | Ilość [ g] |
---|---|
białko | 5 |
węglowodany przyswajalne | 62 |
błonnik | 2 |
tłuszcz | 1 |
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Aby przygotować 7 porcji polędwicy flambirowanej, wykorzystano 350 ml koniaku. Ile koniaku będzie potrzebne do zrobienia 21 porcji polędwicy flambirowanej?
W trakcie przechowywania jaj
Wskaż artykuł, dla którego określono idealne warunki oraz czas przechowywania?
Rękawiczki jednorazowe powinny być zakładane podczas
Zagęszczanie potraw przy użyciu mieszanki mąki ziemniaczanej i wody powinno znaleźć zastosowanie w przygotowywaniu
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Jakie urządzenie powinien wybrać kucharz do przygotowania 5 porcji zupy krem?
Jakie dania powinny być serwowane jednoporcjowo na talerzu z daniem głównym?
Zamrożone truskawki w opakowaniach o wadze 20 kg powinny być przechowywane
W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:
Ile porcji mięsa o wadze 100 gramów można uzyskać z 10 kilogramów wołowiny, biorąc pod uwagę, że straty podczas gotowania wynoszą 30%?
Jaki produkt uzyskuje się w wyniku zastosowania metody chemicznej do konserwacji?
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do smażenia pączków oraz racuchów?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Pokrywanie potraw mąką pszenną to
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie
Aby przygotować galaretę z mięsa zwierząt rzeźnych, konieczne jest użycie
Do czego przeznaczony jest salamander gastronomiczny?
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto jednej porcji klusek śląskich, jeśli koszt zakupu składników potrzebnych do przygotowania pięciu porcji wynosi 8 zł, a marża gastronomiczna to 100%?
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
Na podstawie danych z tabeli wskaż optymalną temperaturę przechowywania orzechów włoskich.
Temperatura przechowywania owoców | ||
---|---|---|
Lp. | Grupa owoców | Temperatura przechowywania |
1. | owoce suche | od 2 do 5°C |
2. | owoce pestkowe | od -1 do +1°C |
3. | owoce ziarnkowe | od 0 do 4°C |
4. | owoce południowe | od 1,5 do 16°C |
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się wykorzystać do przygotowania pulpetów?
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować do przygotowania "pstrąga na niebiesko"?
Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego to: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Które ciasto należy przygotować na podstawie przedstawionego normatywu surowcowego?
mąka pszenna – 300 g |
masło – 200 g |
cukier puder – 100 g |
żółtko jaja – 60 g |
Jakim składnikiem zagęszczającym jest mleczko waniliowe?