Pytanie 1
Granitory to urządzenia, które powinny być stosowane do
Wynik: 25/40 punktów (62,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Granitory to urządzenia, które powinny być stosowane do
W oparciu o organizację funkcjonalną przestrzeni w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna
Metodę przygotowywania mąki z połączenia wody i tłuszczu wykorzystuje się do wytwarzania ciasta
Deratyzację w lokalach gastronomicznych przeprowadza się w celu
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W silnie kwaśnym środowisku kapusta czerwona zmienia kolor na
Jakie zjawisko występuje przy przygotowywaniu mizerii?
Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy
Jakim sposobem przygotowuje się potrawę marchewkę z groszkiem?
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż zakres temperatur przechowywania szpinaku.
Grupa warzyw | Zakres temperatur przechowywania | |
---|---|---|
A. | Inne | 2÷3°C |
B. | Liściowe | 0÷1°C |
C. | Owocowe | 6÷8°C |
D. | Cebulowe | -2÷0°C |
Podczas podgrzewania skrobi w wodzie następuje
Jakie czynności należy wykonać w odpowiedniej kolejności przy przygotowywaniu surówki z marchwi i jabłka?
Suflet owocowy do spożycia powinien być serwowany
Temperatura wnętrza upieczonej szynki mierzona przez 2 minuty powinna osiągać co najmniej
Podczas wystawnej kolacji jako aperitif powinno się serwować wino
Jakim środkiem spożywczym o mineralnym pochodzeniu jest?
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
W diecie o niskiej wartości energetycznej nie zaleca się używania
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt 10 porcji potrawy.
Nazwa potrawy: Koktajl | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Cena za 1kg [zł] |
1. | Jogurt naturalny 2% | 200 | 7,50 |
2. | Czarna porzeczka | 100 | 5,00 |
3. | Cukier | 10 | 5,00 |
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Jakie warzywo strączkowe ma kształt przypominający orzech laskowy?
Jakie powinno być właściwe względne nawilżenie powietrza w magazynie z mąką?
Przy sporządzaniu konfitur owoce powinny być
Jaka jest wartość kosztu jednostkowego obiadu, jeśli całkowity wydatek na wyżywienie 100 kuracjuszy w sanatorium wynosi 4500 zł, a suma kosztów pozostałych posiłków (śniadanie, podwieczorek i kolacja) dla jednego kuracjusza to 25 zł?
Podczas serwowania potraw nie mogą się krzyżować ścieżki
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
Która z wymienionych potraw nie należy do tradycji kuchni staropolskiej?
Jaką czynność w procesie mycia naczyń stołowych realizuje się na końcu?
Wskaż dodatek, którego nie powinno się używać do serwowania czystego barszczu czerwonego?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
2 kg czerwonej kapusty |
50 dag jabłek |
3 łyżki soli |
kilka ziaren jałowca |
W trakcie tablerowania masy mielonej mięsnej
Z powodów sanitarno-epidemiologicznych oraz użytkowych zezwala się, aby trasa transportu pojemników z odpadami technologicznymi
Jak powinno się podać zupę szczawiową?
Jak nazywa się proces, który polega na kolejnych etapach zanurzania produktu w mące, masie jajecznej oraz tartej bułce?
Najwięcej witaminy A zawiera śmietanka o poziomie tłuszczu
Lada bemarowa to sprzęt przeznaczony do
Gdy pracownik przy odcedzaniu ziemniaków oparzył sobie rękę, powinien przede wszystkim