Pytanie 1
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Wynik: 17/40 punktów (42,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który z dodatków do żywności poprawi jej smak?
Jakie znane potrawy w formie samoobsługowej oferują
Którą potrawę należy sporządzić według przedstawionego sposobu wykonania?
1.Namoczyć w mleku bułkę czerstwą, zemleć. 2.Migdały sparzyć, obrać i opłukać. Pozostałe bakalie opłukać i osączyć. 3.Utrzeć masło i dodawać stopniowo żółtka, roztartą bułkę i cukier. 4.Masę wymieszać z bakaliami i pianą z białek. 5.Masę wyłożyć do formy i gotować w łaźni wodnej 45 min. 6.Podawać z sosami. |
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
Krem przygotowany z ubitej śmietany powinien być przechowywany w temperaturze 6 °C i przez maksymalnie
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
Jakie urządzenie należy zastosować do określenia wilgotności w magazynie?
Ile jest białka pochodzenia zwierzęcego w posiłku?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Co należy zrobić w przypadku krwawienia z nosa?
Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?
Przed smażeniem sznycla ministerskiego należy
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
Jakie sery są uznawane za francuskie?
Maksymalny czas na schłodzenie potraw stworzonych w technologii Cook-chill (gotuj i schłodź) wynosi do
Jakie dania powinny być uwzględnione w menu baru szybkiej obsługi?
Pieczeń przygotowywana z cienkich plastrów mięsa wołowego, często rozbijanych na płat, wypełnianych różnymi dodatkami i zwijanych, to
Ile porcji gulaszu o masie 100 gramów można przygotować z 10 kg mięsa, jeśli straty masy podczas duszenia wynoszą 30%?
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?
Na rodzinnej uroczystości nie powinno się
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję kopytek [g] | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] |
---|---|---|---|
1. | Ziemniaki | 200 | 80 |
2. | Mąka pszenna | 40 | 350 |
3. | Mąka ziemniaczana | 8 | 325 |
4. | Jaja | 10 | 150 |
5. | Słonina | 10 | 800 |
Przechowywanie kremu sułtańskiego w nieodpowiednich warunkach przez ponad 6 godzin może spowodować, że krem
Świeże ryby mogą się zepsuć w wyniku
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
W diecie o niskiej zawartości błonnika zaleca się podawanie:
Jaką wartość energetyczną posiada 100 g filetów z dorsza po grecku, jeśli wiadomo, że filet zawiera 10,5 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
Przechowywanie warzyw korzennych w suchym i ciepłym środowisku przyspiesza ich
Medalion jest daniem
Kawior serwuje się jako
Do wyprodukowania 5 porcji klopsików wieprzowych wykorzystano łącznie 1050 g składników. Straty w masie w trakcie obróbki termicznej wyniosły 30%. Jaką masę ma jedna porcja potrawy gotowej do wydania?
Do kategorii ryb żyjących w wodach słodkich, które są hodowane w stawach, należy
Jakie rozwiązanie w organizacji miejsca pracy kucharza gwarantuje najwyższą efektywność jego pracy?
Wskaż, która z zasad jest niezgodna z regulacjami bhp obowiązującymi w lokalu gastronomicznym?
Aby przyrządzić schab pieczony dla 5 osób, wykorzystano: 700 g schabu, 35 g masła oraz 70 g musztardy. Jakie ilości składników trzeba mieć, aby przygotować 25 porcji schabu pieczonego?
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?