Pytanie 1
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wołowina bez kości | 700 g |
Mąka | 10 g |
Smalec | 50 g |
Masło | 20 g |
Na przyjęciu typu aperitif zaplanowano serwowanie następujących napojów: koktajle z alkoholem i bezalkoholowe, wytrawne napoje orzeźwiające, wody mineralne. Uzupełnij ofertę tego przyjęcia.
Technika krojenia warzyw na piórka jest typowa dla
W diecie o niskiej strawności zaleca się konsumowanie jajek
Jakie urządzenie jest przeznaczone do pieczenia potraw?
Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?
Jaki proces ma miejsce podczas podgrzewania cukru na suchej patelni?
Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.
Ile kalorii ma obiad, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 40% z dziennego zapotrzebowania mężczyzny, które wynosi 3200 kcal?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kucharz powinien podać porcję ciasta "szarlotka na gorąco" na talerzu
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Ile sztuk zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie dla 150 osób, uwzględniając zapas w wysokości 30%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Dziecko w wieku do 3 lat, w warunkach domowych, może mieć dostęp do
Bulion wołowy powinien być przygotowywany
Jaką wysokość powinno mieć miejsce pracy w kuchni w lokalu gastronomicznym według zasad ergonomicznych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką kwotę trzeba zapłacić za gastronomiczną cenę jednej porcji dania, jeśli koszt składników na 10 porcji wynosi 60 zł, a ryczałt na przyprawy to 5%, przy marży gastronomicznej wynoszącej 150%?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie artykuły spożywcze powinny być składowane w magazynie z produktami suchymi?
Jakie składniki odżywcze dostarcza organizmowi mleko, które spożywamy?
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Minimalna temperatura, którą należy zmierzyć przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić co najmniej
Aby przygotować potrawkę, należy wykorzystać mięso
Galaretę wieprzową powinno się przygotować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby zredukować hałas, wyrównać powierzchnię i zabezpieczyć blaty stołów w lokalach gastronomicznych, konieczne jest posiadanie
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ile kcal dostarczy ser topiony?
Skład II śniadania: bułka pszenna 40 g, masło 10 g, ser topiony 20 g, pomidory 50 g | |||
---|---|---|---|
Produkt | Zawartość w 100 g produktu | ||
białko (g) | tłuszcz (g) | węglowodany (g) | |
bułka pszenna | 7,3 | 1,5 | 58 |
masło | 0,7 | 82,5 | 0,7 |
ser topiony | 13,5 | 27,0 | 1,2 |
pomidor | 0,9 | 0,2 | 3,6 |
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Białe wino nie powinno być serwowane z
Jakie dodatki skrobiowe powinno się wybrać do kurczaka w potrawce?
Jakie produkty są uważane za bogate w witaminę A?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby poprawić smak filetów rybnych, pod koniec smażenia, należy dodać na każdą porcję
Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia Fasolki po bretońsku?
Fasolka po bretońsku |
Fasola biała |
Kiełbasa |
Smalec |
X |
Koncentrat pomidorowy 30% |
Mąka pszenna |
Przyprawy |
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Przygotowanie marchwi do dalszej obróbki polega na wykonaniu następujących etapów w podanej kolejności:
Jakie największe zagrożenie występuje dla kucharza przy nagłym odsłonięciu kociołków warzelnych?
Przed rozpoczęciem smażenia półproduktów w elektrycznej patelni, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
Kluczową normą, która obowiązuje w branży gastronomicznej, jest
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Jaką metodę konserwacji zastosowano do produkcji ogórków kiszonych?
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Jakie dodatki powinno się używać do jajek po wiedeńsku?
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się