Pytanie 1
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Wynik: 33/40 punktów (82,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Częste mieszanie ciasta ziemniaczanego prowadzi do tego, że ciasto staje się
Podstawowymi składnikami zupy postnej są jasny chleb żytni, masło, przyprawy, woda oraz piwo. Jak nazywa się ta tradycyjna polska zupa postna?
Przygotowywanie rosołu z zamrożonego kawałka mięsa drobiowego powinno zaczynać się od
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wstępna oraz cieplna obróbka nasion fasoli składa się z następujących etapów:
Ser gouda, który został osuszony i nie wykazuje zmian mikrobiologicznych, powinien być użyty
Aby przyrządzić omlet naturalny, kucharz powinien przygotować na swoim stanowisku miskę, patelnię oraz
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Boeuf Strogonow to danie przyrządzone z mięsa
Korpusy ptysi powinny być przygotowywane z ciasta
Jaką metodę utrwalania żywności należy wykorzystać w procesie liofilizacji?
Przygotowując wyroby z ciasta kluskowego, należy przesiać mąkę, a następnie wykonać następujące czynności:
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowywania klasycznych pyz ziemniaczanych?
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować. |
Jakie artykuły spożywcze powinny być składowane w magazynie z produktami suchymi?
Kucharz przygotowywał polędwicę wołową przez 3 minuty z każdej strony. Mięso jest mocno różowe i wydziela krwisty sok. Jakie jest określenie stopnia wysmażenia tego mięsa?
W placówkach zbiorowego żywienia typu zamkniętego, przez jaki czas przechowuje się próbki żywności?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?
Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?
Jaki sos powinien być przygotowany na podstawie emulsji składającej się z żółtka i masła?
Narodowy napój orzeźwiający Rosji, przygotowywany z chleba żytniego z dodatkiem drożdży oraz cukru to
Jakie urządzenia są przeznaczone do rozdrabniania surowców?
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
Sposób wykonania | |
---|---|
1. | Do miski przesiać mąkę. |
2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
Do kluczowych elementów reklamy wewnętrznej w restauracji nie zaliczają się
Który z produktów spożywczych zapewnia po zjedzeniu pełnowartościowe białko?
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć
W przypadku oparzeń drugiego stopnia, co powinno się zrobić z poszkodowanym?
System Dobrej Praktyki Higienicznej dotyczy
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Aby przygotować tiramisu, należy zastosować
Mleko poddane obróbce cieplnej w temperaturze 75 stopni C przez maksymalnie 30 sekund to mleko
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Jak należy serwować jednoporcjowy barszcz ukraiński?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Bukiet wina to właściwość, którą należy ocenić przy użyciu zmysłu