Pytanie 1
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Wynik: 24/40 punktów (60,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Skuteczniejsze połączenie składników w drobiowej masie mielonej można uzyskać przez
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
Która z dań jest typowa dla kuchni włoskiej?
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
Jaką cenę sprzedażową dla jednej butelki wina ustali punkt gastronomiczny, jeśli jej cena w detalu wynosi 35 zł, a marża wynosi 50%?
Gdzie powinny być przechowywane jaja w zakładzie gastronomicznym?
Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do przygotowywania makaronu domowej roboty?
Jakie urządzenie pozwala na skrócenie czasu przygotowywania potraw?
Ciasta parzone uzyskują swoją objętość dzięki działaniu
W magazynie konieczne są warunki temperaturowe od +15 °C do +18 °C oraz wilgotność względna w zakresie od 56% do 60%
Masa przygotowywana z mąki, wody bądź mleka, z minimalnym dodatkiem jaj, odznaczająca się najwyższą twardością, to masa
Który z podanych surowców powinien być przechowywany w najniższej temperaturze?
Do roślin warzywnych z jadalnymi ogonkami liściowymi możemy zaliczyć
Jakie urządzenie powinno być używane do pomiaru wilgotności w magazynie surowców?
Wzrost objętości fasoli podczas namaczania w wodzie jest rezultatem zjawiska
Procesy, które należy wykonać w trakcie przygotowywania surówki, to obróbka czysta obejmująca
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Do podgrzewania produktów należy używać
Zjawisko wiązania wody za pomocą pektyn to
Ziarno prosa przekształca się w kaszę
Proces przygotowywania masy mięsnej mielonej to
W zakładzie gastronomicznym magazyny żywności powinny być wyposażone
Jakie naczynie jest odpowiednie do pieczenia sufletu?
Podaj maksymalny czas, przez jaki tłuste ryby mogą być przechowywane w zamrażarce w temperaturze -18 st.C?
Jakiego rodzaju nóż jest najbardziej odpowiedni do filetowania ryb?
W trakcie prowadzenia resuscytacji krążeniowo-oddechowej, czynności dotyczące masażu serca oraz sztucznego oddychania powinny być realizowane z jaką częstotliwością?
Jakie produkty zaliczamy do pochodnych zwierzęcych?
Z 1 kg mięsa wołowego, 80 g tłuszczu oraz soli przygotowano 6 porcji pieczeni wołowej w stylu angielskim. Ile porcji uda się wykonać z 6500 g wołowiny?
W jakiej sekwencji powinny zostać przygotowane składniki do panierowania kotletów?
Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?
W pszennej mące obecne są białka:
W trakcie opieki nad pacjentem w domu nie powinno się
Osoba z działu ekspedycji, która zraniła się w palec i kontynuuje wydawanie potraw, stwarza ryzyko
Mięso powinno być badane pod kątem obecności włośni
Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikowi środki ochrony indywidualnej, które otrzymały
W trakcie przygotowywania produktów z ciasta drożdżowego, gluten obecny w mące pszennej wpływa na
Które ciasto wyrabiane w naczyniu należy sporządzić na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego?
Mąka (g) | Jaja (szt) | Woda (cm³) | Masło (g) |
---|---|---|---|
380 | 3 | 270 | 65 |
Befsztyk powinien być przygotowywany