Pytanie 1
Osoba zajmująca się obsługą pięter powinna regularnie uzupełniać zapasy minibaru w pokoju hotelowym?
Wynik: 34/40 punktów (85,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Osoba zajmująca się obsługą pięter powinna regularnie uzupełniać zapasy minibaru w pokoju hotelowym?
Rzeczy wartościowe odnalezione przez pracownika obsługi pięter są przechowywane
Firma zajmująca się handlem powierzyła hotelowi organizację wydarzenia biznesowego z konferencją oraz bankietem dla 50 pracowników. Który dokument powinien w pierwszej kolejności przygotować pracownik hotelu, aby zrealizować to zamówienie?
Pokoje hotelowe przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich klasyfikowane są jako jednostki
Jakie zadania porządkowe powinny być realizowane podczas codziennego sprzątania lokalu mieszkalnego?
Co zwykle podaje się do herbaty w Rosji?
Podaj terminy przedawnienia roszczeń o rekompensatę za szkody wynikłe z zagubienia lub uszkodzenia przedmiotów przekazanych do hotelu?
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres obowiązków kierownika działu pięter?
Zgodnie z normami kategoryzacyjnymi, codzienna zmiana pościeli, na życzenie gościa, nie będzie traktowana jako dodatkowa usługa płatna w hotelu?
Pensjonat, przygotowując się do letniego sezonu, przeprowadza szereg gruntownych porządków, w tym przesuwanie szaf i mebli, pranie zasłon oraz firanek, czyszczenie ścian, cyklinowanie i pastowanie podłóg, a także trzepanie dywanów oraz mebli tapicerowanych. Wymienione działania klasyfikowane są jako sprzątanie
W hotelu przeprowadzono remont 50 lokali mieszkalnych. Jaki typ sprzątania powinien zostać wykonany w tych lokalach?
Przyjęcie rzeczy gościa hotelowego do przechowywania stanowi usługę
Pokojowa, która natknęła się w korytarzu hotelowym na przedmiot nieprzynależący do obiektu, ma obowiązek go przekazać
Jaką plamę na wykładzinie dywanowej można usunąć przy użyciu papieru chłonnego oraz żelazka?
Osoba pracująca w hotelu, realizując zamówienie na room-service dotyczące śniadania kontynentalnego dla gościa, powinna skorzystać z
Jaka forma serwowania śniadania w restauracji hotelowej będzie najlepsza dla grupy turystów liczącej 50 osób?
Jaką czynność należy wykonać najpierw podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
Gdzie według podanych opcji pokojowa powinna umieścić zestaw do pielęgnacji odzieży oraz obuwia oraz igielnik, aby przygotować mieszkanie na przyjęcie gości?
W której kategorii hotele i motele mają obowiązek oferowania usługi sprzedaży lub dostarczania kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej (przynajmniej szczoteczki i pasty do zębów oraz maszynki i kremu do golenia)?
Jaki rozmiar obrusa powinien być zastosowany do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?
Zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, jednostka apartamentowa w hotelu 5* powinna składać się przynajmniej z
Na podstawie przedstawionego grafiku, określ które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.
Dzienny grafik pokoi do sprzątania | ||||
---|---|---|---|---|
Numer pokoju | Typ pokoju | Status pokoju | Uwagi ogólne inspektora pięter | Uwagi pokojowej |
200 | DBL | Z | ||
201 | DBL | G | Zawieszka klamkowa – Please do not disturb | |
202 | SGL | G | Zawieszka klamkowa – Please do not disturb | |
203 | SGL | G | Zawieszka klamkowa – Please make up the room | |
204 | SGL | CZ | ||
205 | DBL | CZ | ||
206 | DBL | Z | ||
207 | APT | G | Zawieszka klamkowa – Please make up the room | |
208 | APT | CZ | ||
209 | DBL | CZ | ||
Oznaczenia: Pokój ze statusem zwolniony w danym dniu – Z Pokój do sprzątnięcia zajęty przez gości – G Pokój czysty i już posprzątany – CZ |
Aby dostarczyć do pokoju dla jednego gościa śniadanie kontynentalne, konieczne jest użycie
Który składnik śniadania może być przygotowywany na grillu, na patelni lub w wodzie?
Jak nazywa się miękka tkanina, która jest układana na stole w celu lepszego ułożenia obrusa?
Który z członków personelu hotelowego powinien zweryfikować stan przygotowania pokoju przed przybyciem gościa VIP?
Jakie składniki są potrzebne do sporządzenia tradycyjnego omletu biszkoptowego?
Czy pastowanie oraz froterowanie powierzchni podłóg mają miejsce w trakcie procesu sprzątania?
Serwowanie gościom hotelowym podczas śniadania wielu potraw i napojów bez ograniczeń nazywa się bufetem
Jakie parametry powinny być zachowane w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?
Jaką metodę warto zastosować, aby usunąć przyklejoną do dywanu gumę do żucia?
Która z wymienionych metod serwowania śniadań w hotelowej restauracji jest najodpowiedniejsza przy obsłudze grupy turystycznej?
Jakie jest główne zadanie bagażowego wobec gościa opuszczającego hotel?
W trakcie porządkowania w lokalu mieszkalnym, drzwi wejściowe powinny być
Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?
Jaką kwotę odszkodowania powinien przeznaczyć hotel dla gościa, jeśli podczas porządkowania jednostki mieszkalnej uszkodzono laptop o wartości 6 000,00 zł, a cena za dobę hotelową wynosi 300,00 zł?
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
Kto przejmuje z pokoju gościa formularz zamówienia usługi pralni wraz z zabrudzoną odzieżą?
Określ właściwe warunki, jakie powinny panować w pomieszczeniach magazynowych przeznaczonych do przechowywania suchych artykułów zbożowych?
Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności