Pytanie 1
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Wynik: 31/40 punktów (77,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Minimalna temperatura, która powinna być mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, nie może być niższa niż
W restauracji miejsce dla kelnerów powinno znajdować się pomiędzy
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być
Do sporządzenia którego wyrobu kulinarnego należy wykorzystać wszystkie surowce wymienione w zamieszczonym normatywie?
Nazwa surowca | Jednostka miary | Ilość |
---|---|---|
Mąka | g | 300 |
Mleko | ml | 300 |
Woda | ml | 250 - 300 |
Jaja | szt. | 2 |
Sól | do smaku | |
Słonina/olej do smażenia | g | 20 |
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Jakie potrawy są typowe dla regionu Podhala?
W najbardziej sprzyjających warunkach chłodniczych, co powinno być przechowywane najkrócej?
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Na podstawie danych z tabeli ustal zawartość węglowodanów w śniadaniu ucznia.
Lp | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję śniadania ucznia [g] | Zawartość węglowodanów w 100 g produktu [g] |
---|---|---|---|
1. | Mleko | 250 | 4 |
2. | Bułka pszenna | 100 | 60 |
3. | Ser topiony | 50 | 2 |
4. | Pomidor | 50 | 4 |
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego można zaliczyć
Jakie przyprawy powinno się używać do doprawienia sosu beszamelowego?
Gdzie można znaleźć chlorofil?
W restauracji do serwowania dużych porcji dań głównych przez kelnera wykorzystuje się
Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?
Jakie przyprawy są niewskazane w diecie lekkostrawnej?
Bliny w tradycyjny sposób powinny być przyrządzane z mąki
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
Rokfor klasyfikowany jest jako ser
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Zatrucie salmonellą, spowodowane niewłaściwą obróbką wstępną, może wystąpić po spożyciu
Kucharz powinien serwować deser gotowany na parze
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowywania klasycznych pyz ziemniaczanych?
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Rodzaj kaszy | Białko (g) | Skrobia (g) | Błonnik (g) | Popiół (g) | Tłuszcz (g) |
1. | manna | 8,7 | 74,0 | 2,5 | 0,3 | 1,0 |
2. | jaglana | 10,5 | 55,0 | 3,2 | 1,0 | 3,5 |
3. | pęczak | 8,4 | 68,2 | 5,4 | 1,1 | 2,0 |
4. | gryczana | 12,6 | 60,5 | 5,9 | 2,0 | 1,9 |
Co należy zrobić w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność?
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
Która substancja wprowadzona do żywności pełni rolę konserwanta?
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Wykaz surowców |
żółtka |
? |
ocet winny |
sok z cytryny |
sól, pieprz biały |
Jakiej potrawy nie powinno się serwować na półmisku platerowym?
W jakiej potrawie z marchwi zachodzą zmiany w karotenie, które zwiększają jego przyswajalność do produkcji witaminy A?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Jakie danie można przygotować, stosując technikę smażenia w głębokim tłuszczu?
Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych
Aromatyczne substancje Maillarda pojawiają się w mięsie podczas
Nie można używać naczyń do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych
Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?
Gdzie można znaleźć fitoncydy?
Beszamel stanowi sos