Pytanie 1
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Jaki składnik mięsny jest odpowiedni do przygotowania rumsztyku?
Jeśli wartość surowców niezbędnych do przygotowania 150 obiadów wynosi 1500 zł, a narzut to 50 %, to jaka jest cena gastronomiczna netto jednego obiadu?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaką metodę zagęszczania należy zastosować, aby wmieszać w gorącym płynie i zagotować mąkę z masłem w równych częściach 1:1?
W systemie cook-chill produkcja oraz dystrybucja dania polega na obróbce termicznej oraz
Zamieszczone w menu potrawy i napoje serwuje się podczas
Menu: | |
---|---|
– | Tartinki z szynką |
– | Tartinki z tatarem |
– | Tartinki z sardynką |
– | Tartinki z rokpolem |
– | Korki owocowe |
– | Korki warzywne |
– | Trójkąty z pizzy |
– | Soki z owoców cytrusowych |
– | Woda mineralna |
– | Napoje alkoholowe |
Jak długo można przechowywać potrawy gorące w bemarze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Składniki pierogów leniwych |
---|
? |
Ugotowane ziemniaki |
Mąka pszenna |
Jaja |
Sól |
Umieszczanie składnika w zimnej wodzie i bardzo powolne podgrzewanie to technika gotowania
Mruganie stanowi metodę kulinarną
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zupy serwuje się w talerzach głębokich
Obniżenie wilgotności powietrza w składowisku ziemniaków do zakresu 60-70% spowoduje
Jak nazywa się metoda łączenia mąki z innymi składnikami do ciasta biszkoptowego?
Jaką ilość mąki ziemniaczanej trzeba przygotować do wykonania klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeśli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Jeżeli do przygotowania 5 porcji dania wykorzystano 600 g składnika, to ile należy przygotować surowca do zrobienia 3 porcji tego samego dania?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
Które z wymienionych warzyw jest znane jako bogate źródło karotenu?
Wskaż, ile mąki pszennej i jaj należy użyć do sporządzenia 45 porcji klusek, jeżeli do sporządzenia 10 porcji klusek zużywa się 400 g mąki pszennej i 2 jaj.
Ilość mąki pszennej (w kg) | Ilość jaj (w szt.) | |
---|---|---|
A. | 1,8 | 9 |
B. | 1,8 | 10 |
C. | 4,5 | 9 |
D. | 4,5 | 10 |
Która kombinacja dań spełnia zasady tworzenia jadłospisów?
Jakiego urządzenia należy użyć, aby jednocześnie poddać obróbce cieplnej różne potrawy?
Które z warzyw zawiera kapsaicynę?
Czyste zupy, takie jak barszcz czerwony, podaje się w
Zagęszczanie jest metodą konserwacji żywności, którą powinno się wykorzystywać w procesie produkcji
Najbardziej wartościowym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego jest
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać mleko oraz produkty mleczne?
Wskaż optymalne warunki przechowywania produktów zbożowych.
Temperatura | Wilgotność względna | |
---|---|---|
A. | 0-4°C | ok. 60% |
B. | 0-4°C | ok. 95% |
C. | 10-14°C | ok. 60% |
D. | 10-14°C | ok. 95% |
Proces, który ma na celu eliminację insektów w lokalu gastronomicznym, to
Jaki proces polega na chemicznym eliminowaniu mikroorganizmów?
W niemieckim serwisie surówkę warzywną do dania głównego należy serwować
Paprykarz z kurczaka to danie
Kiedy używa się kutra?
Tworząc stół wiejski, jako elementów dekoracyjnych nie powinno się używać
Jak powinna wyglądać prawidłowa sekwencja etapów w produkcji kotletów w podwójnym panierze?
W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost
Aby uniknąć niekorzystnych zmian podczas przygotowywania surówki, warzywa powinny być