Pytanie 1
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Wynik: 29/40 punktów (72,5%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Osoba jest nieprzytomna, oddycha i ma wyczuwalne tętno. Jakie działania należy podjąć przy udzielaniu jej pierwszej pomocy?
Skomponuj menu na angielskie przyjęcie bankietowe (stojące)?
Czym są dipy?
Jakie sery są uznawane za francuskie?
Jaką wartość energetyczną ma 100 g pizzy z pieczarkami i cebulą, jeśli zawiera 13 g białka, 13 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów?
Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.
Rodzaj potrawy | Pulpety | Klopsiki |
---|---|---|
A | gotowanie | duszenie |
B | duszenie | smażenie |
C | smażenie | pieczenie |
D | pieczenie | gotowanie |
Jaki deser wymaga użycia żelatyny do stężenia?
Suflet serowy powinien być serwowany
Do kategorii żywności trwałej można zakwalifikować
Jaką temperaturę powinny mieć potrawy przechowywane w bemarze?
Podaj nazwę kuchni, w której część dań przygotowuje się na oczach klientów z użyciem wózka kelnerskiego?
W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?
W lokalu gastronomicznym do czynności uznawanych za brudne wlicza się
Związki Maillarda powstają w trakcie
Wskaż właściwą metodę konserwacji dla danego środka spożywczego?
Podczas malowania pokoju dziennego dwiema barwami, właściciele planują zastosować zasadę równoważenia kolorów. Który dobór kolorów nie powinien być przez nich wybrany?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Uroczysta kolacja obejmuje takie dania jak: galantyna drobiowa, sos cumberland, krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, sandacz w stylu polskim, ziemniaki drążone, bukiet warzyw, sałata zielona. Jakie wino powinno się zalecić?
Farsz do kołdunów tworzy się
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt produkcji 5 porcji omletów mieszanych z szynką.
Nazwa potrawy: Omlet mieszany z szynką | |||
---|---|---|---|
Lp. | Nazwa produktu | Ilość na1 porcję | Cena w jednostce zakupu [zł] |
1. | Jaja | 2 szt | 0,50 |
2. | Szynka gotowana | 20 g | 30,00 |
3. | Masło | 30 g | 20,00 |
Jakie naczynie jest odpowiednie do podania surówki owocowej?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jaki zestaw przyborów i naczyń jest wymagany do sporządzenia 5 porcji kopytek?
Wymień działania związane z obróbką wstępną.
Jak obliczyć cenę gastronomiczną jednej butelki (250 ml) wody mineralnej, jeśli cena detaliczna wynosi 1,00 zł, marża gastronomiczna to 100 %, a podatek VAT wynosi 7 %?
Jaką potrawę powinno się serwować z cząstką cytryny?
Na podstawie danych o składnikach odżywczych potrawy zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi. wartość energetyczna potrawy.
Składnik odżywczy | Ilość [ g] |
---|---|
białko | 5 |
węglowodany przyswajalne | 62 |
błonnik | 2 |
tłuszcz | 1 |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać
Temperatura w zakresie 0°C ÷ 4°C powinna być utrzymywana
Wprowadzenie powietrza do masy cukrowo-jajowej oraz jej połączenie z mąką to kroki w procesie przygotowywania ciasta
Ile kilogramów kartofli trzeba przygotować do przygotowania 200 porcji po 200 gramów każda, jeśli straty przy obieraniu wynoszą 20%?
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
---|
porzeczka czarna |
woda |
? |
cukier |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Wskaż potrawę, dla której przedstawiono normatyw surowcowy na 4 porcje.
Wołowina | 800 g |
Mąka pszenna | 50 g |
Cebula | 150 g |
Ogórek kiszony | 100 g |
Słonina | 50 g |
Musztarda | 20 g |
Przyprawy | do smaku |
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Kulebiak to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej przygotowane z ciasta
Uszkodzenie izolacji na przewodzie elektrycznym dostarczającym zasilanie do uniwersalnej maszyny gastronomicznej może prowadzić do