Pytanie 1
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Wynik: 8/40 punktów (20,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Posiłki serwowane w niektórych lokalach gastronomicznych w formie bufetu pomiędzy śniadaniem a obiadem to
Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy
W trakcie używania frytownicy kucharz doznał niewielkiego poparzenia. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?
Jakie opakowanie najlepiej nadaje się do przechowywania ciepłego chleba?
Jakie artykuły spożywcze powinny być składowane w magazynie z produktami suchymi?
Zgodnie z zasadami systemu HACCP, do wstępnej obróbki brudnej mięsa kucharz powinien używać deski o kolorze
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do gotowania w parze?
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Który rodzaj sera jest typowy dla kuchni włoskiej?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Surówka dobrej jakości powinna cechować się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najdłuższym czasem przechowywania w idealnych warunkach odznaczają się
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką dietę powinno się zalecić osobie po hospitalizacji z powodu wirusowego zapalenia wątroby?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jaką metodę należy zastosować do przygotowania klusek kładzionych?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Obiekt gastronomiczny, który serwuje dania kuchni polskiej, regionalnej oraz specjały innych kultur, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Aby w weekendy zwiększyć liczbę gości w hotelu położonym w pobliżu uczelni wyższej, zastosowano zniżki w wysokości 50 % dla studentów kształcących się w trybie zaocznym oraz nauczycieli akademickich. Który z poniższych instrumentów promocji został użyty?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Do zagęszczenia jednej porcji zupy owocowej potrzeba 4 gramów mąki ziemniaczanej. Jaką ilość mąki należy zastosować do przygotowania 50 porcji zupy?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego składnika używa się do przygotowania klasycznego befsztyku tatarskiego?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Ciasto, które nabrzmiewa pod wpływem pary wodnej i po upieczeniu ma lekką, suchą strukturę oraz jest puste w środku, to ciasto
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie czynności technologiczne powinny być realizowane w przygotowalni czystej w obiekcie gastronomicznym?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Liofilizacja jest techniką konserwacji żywności, która polega na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Analiza zapachu, smaku, wilgotności oraz stopnia wypłukiwania i elastyczności glutenu jest częścią oceny jakości
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kluczowym punktem, który należy obserwować podczas przygotowywania udek nadziewanych pieczarkami oraz papryką, jest temperatura
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Befsztyk powinien być przygotowywany
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kwaszenie to technika konserwacji żywności polegająca na
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakiego oleju niezbędne jest przechowywanie w niskiej temperaturze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Co należy zrobić w pierwszej kolejności, gdy kucharz skaleczy się w rękę?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Kuchnia, w której piwo, miody pitne oraz nalewki odgrywają istotną rolę, to
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Najdłuższym składnikiem rozbioru tuszy wieprzowej w rejonie grzbietu jest
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie są surowce o długotrwałym charakterze?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Jakie zimne danie powinno się dodać do menu uroczystego obiadu, który obejmuje: barszcz czerwony z pasztecikami, pieczonego indyka, jabłka z borówkami, frytki, sałatę zieloną po francusku, tort makowy oraz kawę naturalną?
Brak odpowiedzi na to pytanie.
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego należy sporządzić
Normatyw surowcowy | ||
---|---|---|
Surowiec | Jednostka miary | Ilość |
ziemniaki | kg | 1,75 |
jaja | szt | 2 |
mąka ziemniaczana | kg | 0,38 |
sól | kg | do smaku |
Brak odpowiedzi na to pytanie.