Pytanie 1
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Śluz pokrywający skórę świeżych ryb powinien mieć
W celu zwalczania gryzoni w placówkach gastronomicznych, należy zastosować
Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?
Higrometr to instrument używany do pomiaru
Który produkt spożywczy ma w 100 g największą zawartość błonnika pokarmowego?
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wołowych?
Bezpośrednie wbijanie jaj do ciasta może prowadzić do zanieczyszczenia mechanicznego poprzez fragmenty skorupek oraz zanieczyszczenia mikrobiologicznego?
Kuchnia staropolska jest znana
Podczas przygotowywania mleka waniliowego, wytrącanie białek jest skutkiem
W kuchenkach mikrofalowych nie powinno się używać naczyń
Osoba z nadciśnieniem tętniczym powinna szczególnie unikać jedzenia
Kisiel mleczny powinien być zagęszczony
Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy
Czarny kawior otrzymywany jest z ikry
W przechowalni o wilgotności 56-60% oraz z dozwolonym pośrednim dostępem naturalnego światła można składować
Gazpacho to zimna zupa warzywna, która jest typowa dla kuchni
Jakie dania powinny zostać uwzględnione w menu na przyjęcie koktajlowe?
Jaką metodę należy zastosować do starannego wymieszania składników masy mięsnej mielonej?
Z mąki pszennej, margaryny bądź masła, jajek oraz wody należy przygotować ciasto?
W jakiej temperaturze powinno odbywać się kąpanie noworodka w pomieszczeniu?
Jakie lokale gastronomiczne serwują alkohole?
Mruganie stanowi metodę kulinarną
Oblicz wartość koniaku w kieliszku o pojemności 0,05 l, jeśli cena detaliczna butelki o objętości 0,5 l wynosi 100 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 25%?
Aby całkowicie zlikwidować mikroorganizmy w żywności poddawanej utrwalaniu, konieczne jest zastosowanie
Z mielonej masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć je w mące i gotować w wywarze z warzyw przez kilka minut – to fragment przepisu, który dotyczy przygotowania
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Jakie urządzenia nie są odpowiedzialne za oczyszczanie ścieków w obiekcie gastronomicznym?
Zastosowanie materiałów wtórnych to
Potrawę stworzoną w systemie cook-chill po podgrzaniu do co najmniej 70°C należy zaserwować do spożycia w ciągu
Czerwone wino nie powinno być serwowane do
Który składnik zawarty w mące przyczynia się do zagęszczania dań?
Przygotowując konfitury, owoce powinny zostać poddane
Jakie dodatki można zaproponować do zrazów wieprzowych w sosie własnym?
Cykliczne składanie i wałkowanie podstawowego ciasta z tłuszczem to metoda przygotowywania ciasta
Która z metod konserwacji spowoduje najmniejsze straty składników odżywczych w produktach spożywczych?
Ile czasu należy gotować jaja mollet po ich umieszczeniu w wrzącej wodzie?
Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia
To pytanie jest dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub utwórz konto aby zobaczyć pełną treść pytania.
Odpowiedzi dostępne po zalogowaniu.
Wyjaśnienie dostępne po zalogowaniu.
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Warunki | Środki spożywcze | Temperatura (w °C) | Wilgotność ( w %) |
---|---|---|---|
I | Koncentraty, produkty zbożowe | 10 ÷ 14 | ~ 60 |
II | Wyroby garmażeryjne, przetwory mleczne | 0 ÷ 4 | ~ 60 |
III | Warzywa korzeniowe, ziemniaki | 6 ÷ 10 | ~ 90 |
IV | Ryby, mięso, drób | 0 ÷ 3 | ~ 80 |
Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?