Pytanie 1
Produkty stworzone z białek jaj oraz cukru, czasami z niewielką ilością mąki i dodatków smakowych, to
Wynik: 20/40 punktów (50,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Produkty stworzone z białek jaj oraz cukru, czasami z niewielką ilością mąki i dodatków smakowych, to
Przy braku ograniczeń czasowych oraz w sprzyjających okolicznościach, możliwe jest przechowywanie
Aby przygotować torty marcello, konieczne jest zrobienie blatów
W jakiej temperaturze przeprowadza się hartowanie uformowanych lodów?
Oblicz na podstawie receptury, ile margaryny należy odważyć do wyprodukowania ciasta z 72 kg mąki.
Receptura na babki biszkoptowo-tłuszczowe | |
---|---|
Surowce | Ilość w g |
Mąka pszenna typ 500 | 360 |
Cukier | 250 |
Jaja | 240 |
Margaryna | 300 |
Proszek do pieczenia | 10 |
Esencja cytrynowa | 3 |
Cukier puder do wykończenia | 40 |
Aspartam, ksylitol oraz sorbitol to substancje o cechach
W jakim celu wykorzystuje się witryny i lady chłodnicze?
Sernik na bazie żelatyny powinien być przechowywany w temperaturach
Główne składniki do wytwarzania pomadek mlecznych obejmują mleko skondensowane, cukier oraz
Jak należy przechowywać tłuszcze cukiernicze?
Który z poniższych skrótów jest związany z zasadami dobrych praktyk produkcji w zakładzie przetwórstwa żywności?
Zagrożenie mikrobiologiczne, które może wystąpić podczas wytwarzania kremów, może być spowodowane zastosowaniem
Proces żelowania galaretek wykonanych z żelatyny odbywa się w temperaturze maksymalnie
Podczas przeprowadzania oceny organoleptycznej syropu wodno-cukrowego na pomadę, wykorzystuje się test na
Do przygotowania wafli należy użyć
"Próba pióra" jest wykorzystywana do oceny, czy syrop pomadowy
Ciastka stefanki są wytwarzane z warstw
Podczas wałkowania ciasto kruche zmienia swoją objętość i się kurczy, a wypieki po upieczeniu są twarde. Jakie są przyczyny tej wady?
Jaką substancję żelującą wykorzystuje się w branży cukierniczej?
Które ciasto należy wykonać, wykorzystując wszystkie surowce podane w normatywie?
Surowce | Ilość |
---|---|
Mąka pszenna | 300 g |
Tłuszcz | 200 g |
Cukier puder | 100 g |
Żółtko | 3 szt. |
Sól | szczypta |
Jakie są półprodukty potrzebne do przygotowania strucli makowej?
Jakie wyroby zaliczają się do grupy produktów z ciasta obgotowanego?
Masa wykonana z czekolady oraz śmietany o dużej zawartości tłuszczu, wykorzystywana do pokrywania powierzchni wyrobów cukierniczych, to
Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?
Orzechy oraz migdały powinny być składowane w magazynach w temperaturze
Do kategorii produktów wykonanych z ciasta kruchego można zakwalifikować:
Przed wlaniem syropu do zbiornika krystalizatora należy
Ile kilogramów masy serowej można uzyskać z 14 kg białego sera, jeśli z 0,7 kg białego sera powstaje 1 kg masy serowej?
Jaką masę, stosowaną do dekoracji tortów i ciast bankietowych, przygotowuje się z białek, cukru pudru, masła i mąki w równych proporcjach 1:1:1:1?
Babka piaskowa uzyska większą objętość, jeśli do jej przygotowania użyje się metody
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe po przygotowaniu należy
Co powinien zrobić pracownik obsługujący maszynę w przypadku przerwy w dostawie prądu?
Ile torebek jest potrzebnych do zapakowania 5 kg biszkoptów, jeżeli jedna torebka pomieści 250 g tych ciastek?
Trójwymiarowe formy z czekolady oraz świeżych owoców wykorzystuje się jako ozdoby
Jakie zagrożenie może wystąpić dla pracownika podczas korzystania z dzielarki automatycznej?
Co jest przyczyną powstania zakalca w babce biszkoptowo-tłuszczowej?
W zakładzie produkcji cukierniczej przyjęto zamówienie na 40 kg ciastek kruchych krakowskich, sporządzonych wg receptury na 1 kg, zamieszczonej w tabeli poniżej. W magazynie znajduje się 1,80 kg jaj. Do realizacji zamówienia
Surowce | Ilość wg receptury w g na 1 kg |
---|---|
mąka pszenna | 650 |
margaryna | 380 |
cukier puder | 90 |
jaja | 60 |
wanilia | 0,2 |
marmolada | 50 |
Aby przygotować 10 bankietówek, potrzebne jest 100 g żelu dekoracyjnego. Ile kg żelu należy przygotować, by ozdobić 50 bankietówek, biorąc pod uwagę straty technologiczne na poziomie 10%?
Oblicz na podstawie receptury na 1000 g ciasta parzonego, ile sztuk jaj należy przygotować, aby wyprodukować 2,5 kg tego ciasta. Jedno jajo waży 50 g.
Surowce | Ilość w g/ml |
---|---|
woda | 540 |
mąka pszenna | 450 |
margaryna | 220 |
jaja | 800 |
sól | 5 |
Do przygotowania ciasta beżowego, białko powinno